Svindalu mali globus, Raich povečal naskok v boju za velikega

Zmagovalec superkombinacijske tekme je Avstrijec Benjamin Raich. Drugo mesto je osvojil Švicar Silvan Zurbirggen, tretji pa je bil Norvežan Aksel Lund Svindal.

Objavljeno
09. marec 2007 17.18
Zmagovalna trojica
Kvitfjell - Avstrijec Benjamin Raich je zmagovalec superkombinacijske tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev v norveškem Kvitfjellu. Drugo mesto je osvojil Švicar Silvan Zurbirggen, tretji pa je bil Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je osvojil mali kristalni globus za zmago v skupnem kombinacijskem seštevku.

Od četverice Slovencev je do cilja smuka in slaloma prismučal le Aleš Gorza in osvojil 17. mesto. Rok Perko ni dokončal slaloma, medtem ko sta Andrej Jerman in Andrej Šporn odstopila že v smuku.

Znan prvi dobitnik malega kristalnega globusa

Dober teden pred koncem sezone je znan prvi dobitnik malega kristalnega globusa. V disciplini, ki je v Lenzerheideju ne bo na sporedu, je slavil še do nedavnega vodilni v skupnem seštevku Aksel Lund Svindal, ki pa je še za 40 točk povečal zaostanek za največjim konkurentom v boju za veliki globus Benjaminom Raichom, današnjim zmagovalcem.

Svindalu je boj za mali globus olajšal Marc Berthod. Švicar, ki je imel pred kvitfjelsko tekmo točko prednosti, je že v smuku zaostal več kot sekundo za Norvežanom, te razlike pa nato v slalomu ni mogel nadoknaditi. Norveški adut je brez večjih težav s solidno slalomsko predstavo končal na tretjem mestu in prehitel ne le Berthoda, temveč tudi Ivico Kostelića, drugega tekmeca v boju za skupno zmago.

"Slalom je bil težak, smuk pa kratek, zato sem vedel, da bo težko. Vesel sem, da sem osvojil globus," je menil Svindal. Zato pa je bil bolj razburljiv boj za srebro in bron med Hrvatom in Švicarjem. Kostelić je z drugim časom slaloma s 13. mesta po smuku skočil na četrto, vendar pa mu je na koncu zmanjkalo nekaj točk in 18 stotink, kolikor je zaostal za Svindalom. Razplet je pokazal, da je bilo deveto mesto Berthodu ravno dovolj, da je ubranil skupno kombinacijsko drugo mesto, a razlika je bila na koncu vsega dve točki (202-200).

Raich poglavje zase

Poglavje zase je bil Benjamin Raich. Avstrijec je prejšnji teden v Kranjski Gori prevzel skupno vodstvo Svindalu, tokrat pa je prednost še povečal in zdaj znaša 117 točk. Po smuku je bil le dve desetinki za domačim smučarjem, kar pa je v slalomu zlahka nadoknadil. Z najboljšim časom druge vožnje se je prebil na vrh in prepričljivo zmagal s sekundo in 40 stotinkami naskoka pred Zurbriggnom, ki je napredoval s četrtega mesta po smuku in izkoristil napaki boljših smukačev Bodeja Millerja in rojaka Didierja Cuchea, ki sta bila v slalomu brez možnosti.

Slovenci začeli bledo

Slovenci so kvitfjelski konec tedna začeli bledo. Največji adut slovenske ekipe Andrej Jerman, za katerega njegov dan D s sobotnim smukom šele prihaja, je po poškodbi rame na četrtkovem treningu tokrat odpeljal kombinacijski smuk do polovice, ko je zgrešil vrata in odstopil. Podobno usodo je doživel Andrej Šporn, saj je tudi on smukaški nastop končal že pred ciljno črto. Tako je bil najboljši po polovici Rok Perko na 20. mestu, vendar je bil slalom na progi Olympiabakken zanj nato pretežak in je po polovici zapeljal s proge.

Edini, ki je na koncu pristal v točkah, je bil Aleš Gorza, ki je kljub 32. mestu po smuku zaradi številnih odpovedi v slalomu nastopil s solidno startno številko in tekmo končal na 17. mestu.