SZS: Planica 2007 bo!

Smučarska zveza Slovenije se je odzvala na izjave predstavnikov ŠD Planica, ki so danes na novinarski konferenci opozorili na domnevne zadrege pred izvedbo marčevskega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Objavljeno
22. december 2006 19.30
Ljubljana - Smučarska zveza Slovenije (SZS) se je odzvala na izjave predstavnikov Športnega društva Planica, ki so danes na novinarski konferenci opozorili na domnevne zadrege pred izvedbo marčevskega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih in zahtevali, da SZS organizacijo spet zaupa ŠD Planica. Na SZS, ki je organizacijo od ŠD Planica prevzela lani, poudarjajo, da so vedno pripravljeni na dogovor in da priprave na finale pod vodstvom organizacijskega komiteja Planica 2007 tečejo po načrtih, zaradi česar naj bi bile izjave predstavnikov ŠD Planica zavajajoče.

"SZS je marca 2006 v sodelovanju s športnim društvom Planica organizirala najboljši finale svetovnega pokala v smučarskih skokih na velikanki doslej. Odnosi med SZS in ŠD Planica so bili urejeni s pogodbo, ki je bila z obeh strani izpolnjena v celoti. Po preteku pogodbe je SZS podprla predlog reševanja finančnih težav ŠD Planica, ki ga je ponudilo podjetje HIT d. d. Žal do takšne rešitve ni prišlo, zato je SZS julija 2006 dala pobudo za sestanek in posredovala predlog za ureditev razmerij s ŠD Planica na podlagi pogodbe, ki je potekla. Poudariti je potrebno, da delovanje športnikov v ŠD Planica ni bilo nikoli ogroženo in so lahko sezono uspešno zaključili," so v sporočilu za javnost uvodoma zapisali predstavniki SZS.

"Na predlog rešitve težav so s strani ŠD Planica prihajali nerealni predlogi, ki niso bili konstruktivni. SZS je zaradi bližajoče se prireditve imenovala organizacijski komite Planica 2007 na čelu s predsednikom, pomembnim slovenskim gospodarstvenikom, Dragom Bahunom. V organizacijski komite so bili imenovani tudi člani ŠD Planica, med drugimi tudi novi predsednik ŠD Planica Bogomir Košir in vodja tekmovanja Marko Mlakar. SZS je še vedno pripravljena na dogovor s ŠD Planica, saj si želi, da bi društvo s tako dolgo tradicijo tudi v prihodnosti skrbelo za razvoj športa," je še zapisala SZS.

Ta tudi poudarja, da priprave na finale, ki bo med 22. in 25. marcem, potekajo dobro. "OK Planica 2007 izvaja vse potrebno za največji slovenski športni praznik, ki bo v Planici od 22. do 25. marca 2007. Z veseljem ugotavljamo, da se slovensko gospodarstvo vrača v Planico. Sponzorji imajo zaupanje v ta prestižen dogodek in vanj znova vstopajo dolgoročno. Dogovori potekajo tudi z ministrstvom za šolstvo in šport in davčno upravo RS za rešitev preteklega dolga. Priprave so že v polnem teku, zato so izjave s strani ŠD Planica zavajajoče in ne koristijo ureditvi nastalih razmer, temveč povzročajo zmedo v javnosti. Zato želimo slovenski in svetovni javnosti še enkrat zagotoviti, da Planica bo!"

V ŠD Planica so sicer poudarili, da povsod po svetu za izvedbo tekmovanj skrbijo lokalna društva, ki skrbijo za vzdrževanje objekta, sredstva za dela in lastno delovanje pa dobijo s prireditvijo. Prav vlaganja v skakalnice so po mnenju odgovornih v ŠD Planica glavni razlog za težko finančno situacijo, v kateri se je znašlo društvo, in edini izhod iz krize je tekma. Zato zahtevajo, naj se jim vrne prireditev, saj so nenazadnje lastniki večine nepremičnin in opreme za izvedbo tekmovanja, hkrati pa je to zanje edini način, da spet pridejo na zeleno vejo in na dolgi rok v sodelovanju s SZS in državo naredijo prireditev, ki je zelo odmevna vsaj v celi Evropi, dobičkonosno.