Team Aqua še naprej vodi v Portorožu, Slovenci peti

Ekipa Team Aqua, ki pluje pod zastavo Združenih arabskih emiratov (ZAE), vodi tudi po drugem dnevu drugega jadralskega pokala Portoroža v razredu RC 44, ki se bo končal v nedeljo. Slovenska Ekipa 44 je napredovala za eno mesto in je zdaj peta.

Objavljeno
30. marec 2007 22.00
Jadrnica razreda RC 44
Portorož - Ekipa Team Aqua, ki pluje pod zastavo Združenih arabskih emiratov (ZAE), vodi tudi po drugem dnevu drugega jadralskega pokala Portoroža v razredu RC 44, ki se bo končal v nedeljo. Po četrkovi zmagi v uvodnih treh flotnih regatah je posadka slavila tudi v dvobojevanju pod vodstvom krmarja Camerona Appletona. Slovenska Ekipa 44 je napredovala za eno mesto in je pod vodstvom krmarja Gašperja Vinčeca na petem mesto z devetimi točkami, kolikor jih imata po eni seriji dvobojev tudi mesto višje uvrščeni ekipi, tudi četrta irska Team Omega, ki je pod taktirko trikratnega zmagovalca Pokala Americe Russela Couttsa izgubila uvodni dvoboj z Vinčecem.

Na drugem mestu je s štirimi točkami lanska zmagovalka Cro-A-Sail s Tomislavom Bašičem, tretja pa je z devetimi točkami italijanska Team Magia Alike Alberta Leghisse. Pozno popoldne so izpeljali še del za soboto predvidenih dvobojev, po nepopolnem drugem delu pa sta začasno Omega in Magia zamenjala mesti.

Drugi tekmovalni so se regatniki ustalili v Portorožu, za krmilna kolesa pa so poprijeli profesionalni jadralci, ki so se pomerili v jadralskem dvobojevanju po sistemu vsak z vsakim, kar pomeni 30 dvobojev, odjadranih v zmerni do šibki burji. Lahkoten vetrič proti koncu dneva sicer ni bil ovira za okretne in ultralahke bolide, je pa bil za Vinčeca, ki se je v dopoldanskih petih vozlih veliko bolje znašel. Takoj v prvem dvoboju dneva je ugnal prvo ime svetovnega match-racea Russella Couttsa, kar je naše tako razveselilo, da so si ob prečkanju ciljne linije glasno zaploskali.

V nadaljnjih dveh soočenjih so "dali vetra" še obema italijanskima posadkama Magia in Mascalzone Latino, nakar se je za naše jadralsko moštvo začela pot navzdol. Prvi poraz so jim zadali Hrvatje, ki so Slovence v agresivni predigri kaznovali s kazenskim obratom. Razočaranj s tem še ni bilo konec. "Ekipa je super in večina napak, ki smo jih naredili, so bile moje. Grenkega priokusa ni imel nobeden izmed porazov, najslajša pa je bila zagotovo zmaga nad Couttsom. Mogoče smo po nepotrebnem izgubili proti Beecomu, ki smo ga imeli v pesti s kazenskim obratom, ampak po tolikih regatah se niti ne spomnim več dobro, kako je katera potekala. Nocoj se bomo s sojadralci pogovorili ob pijači. Toda tukaj veljajo izkušnje in največ jih ima tisti, ki ima največ sivih las," je po utrudljivem dnevu povedal Vinčec, ki s posadko nima boljše uvrstitve zaradi slabšega nastopa v flotnem jadranju, kar ima v skladu z regatnimi navodili večjo težo.

V poznih popoldanskih urah je veter iz maestrala obrnil v burjo in se znova okrepil, zato je regatni odbor posadke zadržal na vodi dlje, kot je bilo sprva predvideno, ter izpeljal še tri lete, predvidene za soboto. Coutts je v povratni bitki Vinčecu "vrnil poraz" z nekaj dolžinami prednosti, Vinčec pa za konec potrdil premoč nad Albertom Leghisso, krmarjem Magije.