Teichmannu drugi naslov, Brodar odstopil

Axel Teichmann je zmagovalec dvojnega zasledovanja 2 x 15 kilometrov za smučarje tekače na svetovnem prvenstvu, edini slovenski predstavnik Nejc Brodar pa tekme ni končal.

Objavljeno
24. februar 2007 10.48
Nejc Brodar
Saporo - Nemec Axel Teichmann je zmagovalec dvojnega zasledovanja 2 x 15 kilometrov za smučarje tekače na svetovnem prvenstvu v japonskem Saporu. Teichmann je za zlato kolajno v ciljni ravnini ugnal rojaka Tobiasa Angererja na drugem mestu, bron pa je pripadel Italijanu Pietru Pillerju Cottrerju. Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar tekme, ki jo je zaznamovalo precej padcev, ni končal.

Nemški tekači so danes uprizorili pravcato državno prvenstvo, poleg dvojne zmage se je s četrtim mestom odlično odrezal še Jens Filbrich. Tekma je bila kljub kar 30 kilometrom napeta vse do konca, ko se je v ciljni ravnini za svoj drugi naslov svetovnega prvaka najboljše znašel Teichmann, ki je ekipnega kolega Angererja ugnal za 0,5 sekunde.

Teichmann je naslov posvetil bolnemu očetu in prijateljici

"Svoje moči sem varčeval za finiš in na koncu sem bil za malenkost boljši," je po tekmi povedal Teichmann, ki je dan poprej skupaj z Angererjem le za las zgrešil kolajno v ekipnem sprintu. Tokratni drugi naslov prvaka je za Teichmanna prišel v pravem času, saj je 27-letni Nemec nazadnje slavil zdaj že skoraj daljnega leta 2003, ko je bil najboljši na 15 km v klasični tehniki. Teichmann je naslov posvetil bolnemu očetu in prijateljici, ki mu je v času poškodb, zaradi katerih se je moral odpovedati lanskim olimpijskim igram v Torinu, vseskozi stala ob strani.

Angerer optimističen

"Imel je toliko smole, med vsemi tekmovalci ni nikogar drugega, ki bi mu bolj privoščil to zlato. V bistvu me bolj razveseljuje njegova zmaga, kot moje srebrno odličje. Nisem zamudil priložnosti za osvojitev zlata, pač pa sem osvojil srebro," je bil po nastopu optimističen Angerer, zmagovalec skupnega seštevka lanske sezone, zmagovalec letošnjega Tour de Ski in trenutno vodilni v skupnem seštevku.

Gracer se brez razlage

Slovenski nastop se ni iztekel po pričakovanjih. Nejc Brodar, ki mu zelo dolge preizkušnje ne ležijo najbolj, je odstopil že kmalu po startu in tako svoje prve preizkušnje na tem prvenstvu ni končal. " V bistvu še ne vem, kaj je sploh bilo. Nejc je odstopil že zelo zgodaj, že v drugem krogu. Kot sem slišal, za to tekmo ni imel pravega motiva, zato tudi ni odtekel, kot smo načrtovali. Posebnih težav sicer ni imel, vendar pa morata s trenerjem Ivanom Hudačem narediti analizo, kje in kaj je šlo narobe. Zdaj se bo osredotočil na sredino tekmo, preizkušnja na 15 kilometrov v prosti tehniki bi mu morala biti pisana na kožo, zaradi nje je pripotoval na Japonsko," je povedal pomočnik trenerja Marko Gracer.

V nedeljo bo na Japonskem na sporedu preizkušnja v dvojnem zasledovanju za ženske na 15 kilometrov, kjer bo nastopila tudi najboljša Slovenka Petra Majdič, v ponedeljek je v Saporu prost dan, v torek bosta na 10 km v prosti tehniki za ženske nastopili Katja Višnar in Vesna Fabjan, v sredo bo Brodar tekel na 15 km, četrtkove in petkove štafetne preizkušnje bodo minile brez slovenskega zastopstva, v soboto pa bo Majdičeva še tekla na 30 km v klasični tehniki s skupinskim startom.