Tekači upajo na najboljše predstave

Slovenska tekaška reprezentanca v zasedbi Petre Majdič, Vesne Fabjan, Katje Višnar in Nejca Brodarja bo v sredo odpotovala na svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v japonskem Saporu.

Objavljeno
13. februar 2007 17.30
Petra Majdič: V sprintu je možno vse
Kranj - Slovenska tekaška reprezentanca bo v sredo odpotovala na prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v japonskem Saporu. Pod vodstvom trenerja Ivana Hudača bodo v deželo vzhajajočega sonca odpotovali Petra Majdič, Vesna Fabjan, Katja Višnar in Nejc Brodar. Za reprezentanco so izredno zahtevne priprave, ekipa pa upa, da bo na Japonskem prikazala najboljše predstave doslej.

Majdičeva: V sprintu je možno vse

Slovenska šampionka Petra Majdič na prvenstvu največ pričakuje od uvodnega sprinta v klasiki in prav od zadnje tekme na 30 km klasično. "Za mano je slaba lanska izkušnja iz Sapora, ko je bil sneg slabo pripravljen. Ker sem težja, se mi je bolj udiralo in nisem bila konkurenčna tekmicam. Precej je tako odvisno od priprave proge. Sama se ne želim obremenjevati z uvrstitvami, vendar pa tako kot vedno menim, če bom med deset, bom zelo zadovoljna. V svoji karieri želim premikati mejnike. Če bom prestavila tistega iz Torina, šesto mesto, bom nadvse zadovoljna," je povedala Majdičeva. "Obljubljam, da bom naredila vse za najboljšo svojo uvrstitev na SP, če mi to uspe, tudi javnost ne bo razočarana," je nadaljevala Dolanka, ki se najbolj pritožuje nad lahkostjo sprinta.

"Prireditelji tekem gredo v ekstreme. 'Teki na distanci' so resnično težki, medtem ko so sprinti lahki, tako da zmagujejo celo 'outsiderke', me, ki smo boljše na distanci, pa nimamo možnosti." Kljub temu Majdičeva meni, da je v sprintu možno vse. "Lahko si povsem v ospredju, lahko pač ne. Odvisno je, ali tečeš po notranji progi, kakšen je žreb in podobno. Bomo videli. Sama veliko pričakujem tudi od najdaljše preizkušnje, kjer bo precej odvisno tudi od priprave smuči. Če se bo vse poklopilo, se lahko dobro uvrstim," je še povedala Majdičeva.

Prvič na SP tudi Višnarjeva

Majdičeva bo najverjetneje nastopila tudi v ekipni sprinterski tekmi, kjer se ji bo ob bok postavila Vesna Fabjan, ki je na SP v Oberstdorfu leta 2005 v klasičnem sprintu osvojila 34. mesto, letos pa je Majdičevo na državnem prvenstvu v prosti tehniki že ugnala. Kombinacija Majdič - klasika in Fabjan - prosta tehnika obeta precej, vendar pa se trener Hudač še ni stoodstotno odločil, da bosta dekleti tekli. "Precej je odvisno od sprotne pripravljenosti, po prvih tekmah se bom odločil, ali bomo nastopili tudi v ekipnem sprintu, ali bo Petra raje varčevala moči za tekme na razdalji," je dejal Hudač. Poleg Fabjanove in Majdičeve bo v Saporo ospotovala tudi Katja Višnar, ki bo tako prvič tekmovala na SP.

Edini moški predstavnik v slovenski ekipi, Nejc Brodar, utrip tekmovanj na SP že pozna. Tudi on je že nastopil na SP 2005, kjer je osvojil 42. mesto v klasičnem sprintu in 53. mesto na 15 km prosto. "Za mano je res težek trening, zato forma še ni stoodstotna. Moj tek je trenutno spodbuden, na srečo pa imam še dovolj časa, da se navadim na japonske razmere. Želim si popraviti decembrsko 22. mesto iz sprinta v Münchnu, če bi se torej uvrstil med prvih 30, bi bil zelo zadovoljen," pa je pred odhodom na Japonsko menil Brodar.

Kot prva se bodo v četrtek, 22. februarja, za kolajne udarila dekleta v klasičnem sprintu, tekmo pa bo gostila dvorana Sapporo Dome, ki sprejme 42.800 gledalcev. Za sprinterskimi preizkušnjami sledi ekipni sprint (prosta tehnika), nato zasledovalni tekmi v klasiki in prosti tehniki, nato ženska tekma na 10 km (prosto), moška na 15 km prosto, ženska štafeta, moška štafeta, nato še ženska preizkušnja na 30 km v klasiki s skupinskim startom, prvenstvo pa bo za tekače zaključila moška klasična preizkušnja na 50 km v nedeljo, 4. marca.