Tekma mladih preložena na soboto

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let bi morala v Velenju odigrati 2. tekmo kvalifikacij za EP, ki bo leta 2011 na Danskem. Toda obračun s francoskimi vrstniki je prestavljen na soboto (15.00).

Objavljeno
04. september 2009 23.55
P. Z./STA
P. Z./STA
Velenje - Zelenica na štadionu ob Jezeru je bila namreč po oceni glavnega sodnika Šveda Michaela Lerjeusa neprimerna za igranje nogometa.

Slovenija bo tretjo tekmo kvalifikacij igrala v torek, 8. septembra, v Belgiji, reprezentanca te države pa je danes z 1:0 (1:0) v gosteh premagala Malto.

Francija in Anglija. V enem dnevu se bo slovenski reprezentančni nogomet soočil z dvema velesilama, pri čemer bo jutrišnji dvoboj v Velenju pripadel mladim silam. Ob 15. uri se bosta na štadionu Ob jezeru v kvalifikacijah za EP pomerili selekciji do 21 let Slovenije in Francije.

Za naše upe, predvsem že uveljavljene na članski sceni Tima Matavža, Etiena Velikonjo, Reneja Miheliča, Armina Bačinoviča, Nika Omladiča … bo to že druga kvalifikacijska tekma, potem ko so v uvodnem dejanju kvalifikacij v gosteh odpravili Malto (2:1), ki je že prestala tudi gostovanje v Ukrajini (0:1). Že v torek pa bo Slovenija gostovala v Belgiji.

Ambicije tega rodu, ki mu orkestrira selektor Tomaž Kavčič, so visoke in segajo najmanj do dodatnih kvalifikacij, ki jih prinaša drugo mesto v skupini. Optimizem ni nerealen, trdne temelje ima v dosedanjih rezultatih v regijskem tekmovanju, pokalu Mirop, v katerem je Kavčič uigraval in selekcioniral zdajšnjo udarno zasedbo. V konkurenci Italije, Hrvaške, Madžarske in Slovaške so Slovenci prepričljivo najboljši, ampak preizkušnja s trikolori bo dejanski pokazatelj moči za enega od najobetavnejših rodov.

»Ne skrivamo velikih pričakovanj, ampak Francozi so tekmeci par-excellense in najzahetvnejši doslej. O njih vemo vse. So hitri in tehnično dovršeni, o moči pa največ pove to, da so v pripravljalni tekmi premagali letošnje evropske podprvake do 21 let Angleže. Kljub temu, da so nastopili z mlajšimi,« je trikolore predstavil Kavčič, ki je v letu dni, uradno je sicer na položaju še nekaj mesecev več, sestavil orkester z velikimi dometi. A z uglednimi tekmeci le ni favorit.

»Na vsak način se jim bomo uprli odločno in drzno. Ne bomo igrali brezglavo, toda ambiciozno. Bunker? Kje pa, razen če nas v to ne bodo prislili nasprotniki. Naše taktično izhodišče bo postavitev 4-2-3-1, ki se v napadu spremeni v klasični sistem 4-3-3,« je povedal in razkril Kavčič, ki upa, da jih bodo Francozi nekoliko podcenili ali pa vsaj prezrli najnevarnejša orožja. Teh pa je v slovenskem moštvu precej: nenazadnje je velika večina uveljavljenih med člani ali pa so celo že nosilci igre.

»Le odsotnosti prvega vratarja Jana Koprivca in vse boljšega branilca Andraža Strune (poškodovana, op. p.) sta mi pri izbiri začetne enajsterice predstavljali nekaj več preglavic,« je še pojasnil Kavčič in predstavil začetno enajsterico z enim samim dvomom – vratarskim: Oblak (Vidmar); Skubic, Balažic, Mijatovič, Škarabot; Bačinovič, Tolimir; Velikonja, Mihelič, Omladič; Matavž.