Tekmi 43. Zlate lisice bosta v Kranjski Gori

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze je po ogledu tekmovališča na mariborskem Pohorju odločil, da bosta tekmi 43. Zlate lisice namesto v Mariboru na podkorenski progi v Kranjski Gori.

Objavljeno
31. december 2006 12.11
Maribor - Filip Gartner, snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS), je po ogledu tekmovališča na mariborskem Pohorju in po sestanku z organizatorji 43. Zlate lisice ter v dogovoru s FIS odločil, da bosta tekmi 6. in 7. januarja namesto v Mariboru, kjer zaradi slabih vremenskih razmer niso mogli pripraviti proge, na podkorenski progi v Kranjski Gori. Tam je snega dovolj.

Prva vožnja veleslaloma bo v soboto, 6. januarja, ob 9.30, druga pa ob 13.30. Ob teh dveh urah bosta dan pozneje potekala tudi oba slalomska nastopa.

"Z vodjem tekmovanja Gorazdom Bedračem sva zjutraj pogledala, če se ni čez noč zgodil čudež. Ostalo je tako, kot je bilo že v soboto, ko so bile temperature previsoke, da bi lahko snežni topovi opravili svoje delo po naših željah. Na progi za veleslalom ni dovolj snega za izvedbo tekmovanja. Odeja snega je premalo debela in tudi v širino je ni dovolj. Na slalomski progi snega manjka le še malo, vendar vremenske napovedi ne predvidevajo izboljšanja. Ker moja naloga ni predvidevanje, kaj bo in kako bi lahko bilo, lahko ugotovim le, da tekme ne more biti na Pohorju. Veseli pa me, da je FIS izrazila željo, da tekmo kljub odpovedi v Mariboru pripravimo v Sloveniji," je pričakovano odločitev pojasnil Mariborčan Gartner in dodal: "Z Bedračem sva bila že v soboto v Kranjski Gori, kjer je sneg na progi že razgrnjen in poligon za tekmo tudi poteptan. Bil sem praktično na vseh pokalih Vitranc in le malokrat je bilo v Podkornu toliko snega kot letos. Zato ni nobene bojazni, da bi snega zmanjkalo."

Zaradi prazničnih dni imajo sedaj mariborski organizatorji veliko več dela in dodatnih stroškov, da bodo lahko pripravili tekmo na Gorenjskem. "Zagotovo bodo tudi dodatni stroški, vendar bomo skušali proračun obdržati v predvidenih okvirih 240 milijonov tolarjev, kar je nekaj nad milijonom evrov. Brez pomoči kluba ASK Kranjska Gora in firme HiT ne bi mogli prestaviti tekmovanja, ki bo sicer povsem pod nadzorom in v izvedbi odbora Zlate lisice. Tekmovanje bomo izvedli po programu, ki bi ga uporabili že v Mariboru. Želimo pa finance obdržati v načrtovanih okvirih. Zaradi novoletnega premora smo imeli kar nekaj težav, da smo zagotovili dovolj velike ekipe posameznih odborov. Tekmovalke bodo spale na Bledu, predstavniki FIS pa v Kranjski Gori, ki ima sicer povsem zapolnjene zmogljivosti," je pojasnil generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar.

"Čeprav smo si želo želeli, da bi pripravili Zlato lisico na Pohorju, nam kljub velikemu trudu ni uspelo. Zato v skladu z dogovorom s FIS prestavljamo tekmi v Kranjsko Goro na isti termin, kot bi bil v Mariboru. Žal mi je zaradi vseh, ki so v zadnjih treh tednih vložili ogromno truda in znanja, da bi bila tekma vendarle na Pohorju. Maribor in Štajerska bi namreč s tem dobila dodatno promocijo v svetu. Ker je tudi v interesu slovenskega turizma in smučarije, da tekma ostane v Sloveniji, smo se organizatorji odločili, da bomo tekmo pripravili v Kranjski Gori, kjer bomo skušali pričarati vsaj del vzdušja, ki bi sicer vlada med tekmami v Mariboru, saj vsa leta pripravimo obilo dodatnih dogodkov," je zagotovil predsednik organizacijskega odbora Andrej Hazabent.

"Današnje novice niso prijetne, vendar je za slovensko smučanje pomembno, da sta obe tekmi ostali pri nas. Zato smo se odločili, da težava s prenočišči in celotno logistiko v sodelovanju s Kranjskogorci ustrezno rešimo," je dejal predsednik mariborskega Branika Drago Rataj. Zaradi dodatnega zasneževanja pa je sedaj več prog za turistično smučanje v Mariboru. "Od trikotne jase v dolino in tudi v zgornjem delu smučišča je dovolj snega za rekreativno smučanje," je zagotovil Bedrač.