Telički ugnali Sonca

V noči na petek so v košarkarski ligi NBA odigrali tri tekme, na vseh pa so se zmag veselila domača moštva. Do zmage San Antonia nad Utahom je s petimi točkami pripomogel tudi Beno Udrih.

Objavljeno
29. december 2006 11.10
Beno Udrih
San Antonio - V noči na petek so v severnoameriški košarkarski ligi NBA odigrali tri tekme in na vseh so se zmag veselila domača moštva. San Antonio Spurs so s 106:83 premagali Utah Jazz, Slovenec v dresu domačih Beno Udrih pa je v devetih minutah zbral pet točk, skok in podajo. Dallas Mavericks so tesno, na krilih Nemca Dirka Nowitzkija, ki je s košem zapečatil končni izid (101:99), premagali Phoenix Suns, Denver Nuggets pa so bili s 112:98 boljši od Seattla.

Najbolj napeto je bilo v Teksasu, kjer so domači Telički sicer parket zapustili dvignjenih glav, a le po zaslugi Nowitzkija, ki je sekundo pred koncem zadel za tesno zmago s 101:99 proti Phoenixu. Prvi strelec domačih je bil s 35 točkami sicer Jason Terry, Telički pa so kljub slabši strelski formi večera v izjemno napeti tekmi vknjižili novo zmago. Nowitzki je zbral 27 točk, košarkarji Dallasa pa so metali iz igre zgolj 41-odstotno, a so znali kaznovati 21 izgubljenih žog gostov in se še osmič zapored veseliti zmage.

Kljub slabi učinkovitosti Nowitzkija - iz igre je metal le 8:20 - se je nemški košarkar izkazal, ko je bilo to najbolj potrebno, da so domači, podobno kot spomladi v finalu zahodne konference, premagali Sonca. Pri slednjih je bil prvi mož na parketu Amare Stoudemire s 25 točkami in 13 skoki, vendar je zgrešil zadnji met na tekmi.

Medtem pa je vrelo v taboru moštva Memphis Grizzlies, ki ima letos najslabši izkupiček v ligi, saj je zbralo komaj šest zmag. Vodstvo kluba je namreč objavilo, da si lahko glavni trener Mike Fratello poišče novo službo. Začasno bo njegove naloge prevzel Tony Barone st. "Radi bi se zahvalili Miku za vse, kar je naredil za naš klub. Menimo pa, da je čas za spremembe," je dejal eden od predsednikov Grizlijev Jerry West.

Fratello je bil na čelu kluba vse od decembra 2004 in moštvo popeljal do dveh nastopov v končnici prvenstva NBA. Letos pa se brez prvega zvezdnika Španca Paua Gasola, ki je 22 tekem sezone zaradi zlomljenega stopala - poškodbo je staknil poleti na košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem - izpustil, nikakor niso znašli. Gasol se je na parket sicer vrnil v začetku meseca, a Grizliji še naprej igrajo bolj kot medvedki.