Đoković na »mestu zločina« odpira novo poglavje

Srb se zaveda, da bo ponovitev lanskega scenarija, ko je v Parizu zaokrožil svoj mozaik za veliki slam, zelo težavna

Objavljeno
29. maj 2017 21.26
Posodobljeno
30. maj 2017 06.00
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Novak Đoković na Roland Garrosu nastopa že trinajstič, a vendarle je zanj letošnji turnir, ki ga je včeraj začel z zanesljivo zmago proti Marcelu Granollersu, nekaj posebnega. Vsa leta doslej je namreč lovil naslov, v zadnjih sezonah še posebej pospešeno, lani pa je le dočakal veliki trenutek. Tokrat tako prvič brani naslov tudi na pariškem pesku, na katerem odpira novo poglavje v svoji karieri.

Roland Garros 2016 bo imel vedno posebno mesto v Đokovićevem življenju, je pa bil lanski pariški turnir zanj dvojni mejnik. Najprej je Srb z naslovom dopolnil karierni veliki slam, hkrati s to zmago se je končala njegova prevlada na moški turneji. Danes je položaj povsem drugačen kot pred letom dni, Nole ni več nepremagljiv, ni več prvi igralec sveta, ob tem da ima novega opremljevalca oblačil pa je prišlo tudi do spremembe v trenerski ekipi, včeraj je prvič v njegovem taboru sedel Andre Agassi. »Ločitev od ekipe, s katero sem bil deset let, in zdaj ustvarjanje nove, novih pozitivnih vibracij, je zelo vznemirljivo. Počutim se, kot da odpiram novo poglavje, hkrati čutim, da je bila odločitev pravilna. Zadnjih pet, šest mesecev sem imel na igrišču težave in prav je bilo, da smo šli vsak svojo pot. Želim se ponovno najti na igrišču in ponovno odkriti, kateri je pravi pristop,« Đoković pravi o spremembah, ki so se zgodile med dvema Roland Garrosoma, pri čemer je z nekdanjim trenerjem Marianom Vajdo ostal v tesnih stikih.

Spremembe so na Noleta očitno vplivale zelo pozitivno, saj se je zdel ob začetku turnirja poln nove samozavesti, prerojen. Očitno mu je Agassi kaj hitro vlil dozo navdiha, potem ko je naveza takoj »kliknila«, kar je bilo tudi pričakovati. »Za zdaj vidim same dobre plati. Seveda pa je težko reči, ali bo prišlo do takojšnjih učinkov na igrišču, saj vendarle sodelujeva komaj nekaj dni. A Andre je človek, ki sem ga potreboval, zame je velik navdih, ob njem se lahko veliko naučim, z njim lahko rastem. Že prvi dan sodelovanja sem začutil močno povezavo, on je z vseh vidikov idealni član moje ekipe,« ne skriva navdušenja Đoković, pri katerem pa se vendarle zdijo majhne možnosti za ubranitev naslova. »Ponovitev lanskega scenarija bo težka glede nato, kako igra letos Rafael Nadal. On je vsekakor prvi favorit,« priznava Nole, ki se morebitne zmage ne bi mogel veseliti z novim trenerjem, saj si bo Agassi ogledal le nekaj dvobojev, v Parizu bo najdlje do konca tedna. Včeraj je bil lahko s svojim novim varovancem v veliki meri zadovoljen. »Želel sem si dober štart, vse motorje vključiti pravilno in to mi je uspelo. Je pa letos tu občutek drugačen, status branilca naslova je namreč prinesel veliko olajšanje,« še pravi Đoković.

Enako prepričljiv kot Srb je bil Rafael Nadal, ki je v treh nizih ugnal Benoita Paira, uspešno pa je obrambo naslova začela tudi Garbiñe Muguruza. Španka je bila boljša od še ene nekdanje zmagovalke, Francesce Schiavone. Za razliko od uvodnega dne, ko je izpadla prva nosilka Angelique Kerber, včeraj pretresov ni bilo, sta se pa morali za napredovanje presenetljivo močno potruditi Kristina Mladenović, od katere Francozi pričakujejo zelo veliko, in Caroline Wozniacki, ki se ji je odlično upirala komaj 17-letna Jaimee Fourlis.