Đoković: popoln konec popolne sezone

Srbskemu teniškemu igralcu četrtič zapored in skupno petič sklepni turnir osmerice.

Objavljeno
22. november 2015 20.56
Posodobljeno
23. november 2015 08.00
TEN/
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

London – Premagati Novaka Đokovića je bila v zadnjih mesecih misija nemogoče, a vendarle je nato to uspelo Rogerju Federerju v predtekmovalni skupini mastersa. Ugnati prvega igralca sveta dvakrat na istem turnirju pa je preveč tudi za švicarskega mojstra. Đoković je finale zanesljivo dobil s 6:3, 6:4.

Ko je Federer v 2. kolu predtekmovanja ugnal Đokovića, je bilo najbolj presenetljivo, s kakšno lahkoto je opravil s Srbom, ki že dolgo ni bil proti nobenemu tekmecu v tako podrejenem položaju (7:5, 6:2), kar nekaj njegovih izjemnih nizov pa je bilo tako prekinjenih. A ob tem je bilo tudi jasno – če se bosta še enkrat pomerila, bo dvoboj potekal povsem drugače. To je bilo še toliko bolj jasno, ko je Nole formo pravi čas močno dvignil; namreč za polfinalni obračun z Rafaelom Nadalom, v katerem je povsem nadigral španskega tekmeca (6:3, 6:3), ki si v celotnem obračunu ni priigral niti ene priložnosti za break … Na drugi strani je sicer tudi Federer zlahka prišel do finala, potem ko v ponovitvi lanskega polfinala proti Stanu Wawrinki ni bilo nikakršne dramatičnosti kot pred letom dni, bolj znani Švicar je bil boljši s 7:5, 6:3.

Zavoljo tega je bil tudi finale, ki je bil prav tako ponovitev lanskega, povsem drugačen. Medtem ko je pred letom dni Federer stopil na igrišče »v civilu« in sporočil, da zaradi bolečin v hrbtu ne more odigrati finala, je bil tokrat motiviran za rekordni sedmi naslov, za že četrto letošnjo zmago nad Đokovićem. A četudi mu je predtekmovalni uspeh dal nekaj dodatne samozavesti, se je zavedal, da je ta pri tekmecu še vedno višja, le kako po takšnih mesecih, takšnem letu ne bi bila. In Đoković je res začel v takšnem slogu, že za uvod je ogrozil tekmečev servis, kar mu je Federer sicer takoj vrnil, kljub temu pa je do prve prednosti v tretji igri prišel branilec naslova ter jo zanesljivo obdržal do konca. Finale je trajal manj, kot so si teniški sladokusci želeli (80 minut), kljub temu pa so večkrat prišli na svoj račun, saj so si izjemne poteze, izjemne točke, kakršne zmoreta le ta dva igralca, sledile. V Federerjevo igro se je vendarle prikradlo (pre)več napak, Đoković je bil natančnejši, zanesljivejši, v seštevku za razred boljši in še ena lovorika je šla na koncu v prave roke, četudi na »nepravi« način. Zadnja točka sezone na turneji ATP je bila namreč Federerjeva dvojna napaka.

»Novak si je danes zaslužil zmago, kot pač že tolikokrat v tej sezoni. Nikdar ni lahko izgubiti, a vseeno bolje kot lani, ko mi je bilo res težko. Skušal sem odigrati najbolje, nekaj točk je bilo res noro dobrih, tako kakor Novakova sezona, za katero vse čestitke,« je s tolažilno nagrado v rokah dejal Federer, ki je s porazom tudi zapravil končno 2. mesto na lestvici ATP, na katerem tako ostaja Andy Murray.

Đoković je tako popolno sezono končal na popolni način, postal pa je prvi igralec s štirimi zaporednimi zmagami, skupno jih ima zdaj pet in se je na 2. mestu te lestvice pridružil Ivanu Lendlu in Petu Samprasu. »Ponosen sem na svoje dosežke, sezona, vsekakor najboljša v moji karieri, se ne bi mogla končati na boljši način,« je ob predaji zmagovitega pokala še enkrat poudaril absolutni teniški vladar, ki je tako v dveh dneh izenačil število zmag in porazov v medsebojnih dvobojih z obema največjima tekmecema. Potem ko je v soboto Nadala ujel pri številki 23, je včeraj Federerja pri 22. Vsekakor zanimivo izhodišče pred naslednjo sezono, ki se bo začela prvi teden januarja.

Rojer–Tecau med dvojicami

Turnir dvojic sta osvojila Jean-Julien Rojer in Horia Tecau, ki sta v finalu s 6:4, 6:3 ugnala Rohana Bopanno in Florina Mergeo. Rojer in Tecau bosta tudi sezono končala na 1. mestu svetovne lestvice, pogled na finalni dvoboj pa ni nič kaj spodbuden za slovensko reprezentanco, saj se je potrdila izjemna moč romunskih igralcev dvojic. Tecau in Mergea sta namreč Romuna, v Romuniji pa bo Slovenija gostovala v 1. kolu I. evro-afriške skupine Davisovega pokala marca prihodnje leto …