Đoković predaja še zadnjo od štirih kron

Dominic Thiem v četrtfinalu Roland Garrosa izločil branilca naslova Novaka Đokovića, med četverico še Nadal, Murray in Wawrinka. 

Objavljeno
07. junij 2017 22.07
Posodobljeno
08. junij 2017 06.00
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Pred letom dni je bil Novak Đoković aktualni zmagovalec vseh štirih največjih turnirjev, česar moški teniški svet ni videl vse od časa Roda Laverja. V Parizu je 5. junija dopolnil poker zmag, ki je pomenil vrhunec njegove kariere, hkrati pa trenutek, ko se je krivulja obrnila navzdol. Leto dni kasneje se poslavlja še od zadnje krone ...

Po Wimbledonu, kjer ga je v 3. kolu premagal Sam Querrey, OP ZDA, kjer se je čudežno prebil do finala, v katerem je bil boljši Stan Wawrinka, in OP Avstralije, kjer ga je že v drugem dvoboju izločil Denis Istomin, Srb ne bo ubranil naslova niti na OP Francije. V težko pričakovanem četrtfinalu ga je ugnal Dominic Thiem, za katerega je bilo jasno, da bo izjemno težaven tekmec. Razplet njunega zadnjega medsebojnega dvoboja, ko je pred kratkim v polfinalu Rima Đoković zmagal s 6:1, 6:0, ni imel nikakršnega pomena, Avstrijec je bil tedaj močno prevzet od zmage nad Nadalom dan poprej. Prav tako ni bilo pričakovati, da bo to repriza lanskega polfinalnega dvoboja, v katerem Thiem ni osvojil niza. Đoković je bil tedaj v strahovitem naletu, avstrijski tekmec pa še ne dovolj izkušen proti takšnim asom in na takšni stopnji turnirja.

Kot je bilo pričakovano, je bilo tokrat razmerje moči drugačno, na koncu pa je bil pomemben le uvodni niz. Ta je bil telesno zelo zahteven, Đoković je imel svojo priložnost ob vodstvu s 4:2, a so ga spet začeli preganjati demoni, daleč je bil od lanske podobe, nesamozavesten, neodločen. Ko je uvodni niz po podaljšani igri pripadel Thiemu, se je vse skupaj le še poslabšalo, na igrišču je bil v veliki meri le še Avstrijec, ki je v tretjem nizu Srbu celo zavezal kravato. »Odločil je prvi niz,« je po porazu ugotavljal Đoković in na ta način le še dodatno spravil v skrbi svoje navijače. Če se še nedavno prvi igralec sveta v dvoboju na tri dobljene nize tako rekoč vda po prvem izgubljenem nizu, to pove vse o njegovem stanju duha. »Nole« v ponedeljek prvič po marcu 2011 na svetovni lestvici ne bo zasedal enega od prvih dveh mest, saj bo tretji ali četrti.

Za 23-letnega Thiema pa že nekaj časa velja prepričanje, da bo nekoč nasledil zdajšnje zvezdnike, včerajšnja zmaga je bila njegova največja doslej (če upoštevamo, da je na grand slamu ugnal branilca naslova), v petek pa ga čaka najtežja teniška preizkušnja. Pomeril se bo namreč z Rafaelom Nadalom ... »Doslej se mi je vedno dogajalo, da sem po zmagi nad 'top' igralcem naslednji dvoboj odigral veliko slabše. Upam, da se to tokrat ne bo ponovilo,« pravi Thiem in na vprašanje, ali je nared za zmago na velikem slamu, odgovarja: »Zmaga za grand slam je zares težko dosegljiv cilj. Zdaj sem premagal Novaka in v petek igram z Nadalom. A četudi bi premagal njega, me v finalu čaka še en as.« Thiem je sicer edini igralec, ki je letos na pesku ugnal Nadala, a pričakovati je, da bo jutrišnji polfinale povsem druga zgodba, kot je bil njun rimski dvoboj. Rafa je doslej na Roland Garrosu izgubil komaj 22 iger, včeraj si je zagotovil še deseti pariški polfinale, v njem poraza ne pozna. V drugem polfinalu se bosta pomerila predlanski zmagovalec Stan Wawrinka, ki je zlahka opravil z Marinom Čilićem, in lanski finalist Andy Murray, ki je imel nekaj več preglavic s Keijem Nišikorijem.