Đoković: prihaja Agassi

V finalu teniškega mastersa v Rimu od Srba boljši Aleksander Zverev.

Objavljeno
22. maj 2017 00.41
Posodobljeno
22. maj 2017 09.00
Saša Verčič
Saša Verčič
Rim – Zvezdnik nove generacije Aleksander Zverev in Jelina Svitolina sta dvignila vrednost svojih delnic tik pred Roland Garrosom, potem ko sta dobila močan turnir v Rimu. Zverev je v svojem prvem finalu iz serije masters zlahka ugnal Novaka Đokovića, ki pa je vseeno zasenčil Nemca. Razkril je namreč, da ga bo poslej treniral Andre Agassi.

Da je Zverev bodoči teniški zvezdnik, je bolj ali manj jasno že nekaj časa, tudi Združenje teniških profesionalcev (ATP) ga je uvrstilo v skupino #NextGenATP in jo spremlja še posebej budno. In Nemec ruskih korenin, ki je pred mesecem dni praznoval 20. rojstni dan, je v tej sezoni osvojil že tri lovorike, po Münchnu in Montpellieru včeraj še masters v Rimu, kjer je postal najmlajši zmagovalec po Rafaelu Nadalu leta 2006 (19 let), sicer pa tudi najmlajši zmagovalec turnirja te ravni po Novaku Đokoviću v sezoni 2007 (Miami; 19 let). Za nameček je tudi prvi igralec z lovoriko iz serije masters, ki je bil rojen po letu 1990, danes bo prvič na svetovni lestvici član elitne deseterice. Potem ko je Đoković v polfinalu zlahka opravil z Dominicom Thiemom – kot je ocenil sam, z najboljšo predstavo v zadnjih desetih mesecih –, se je zdelo, da je nared za novo pomembno lovoriko, a Saša je bil prepričljivo boljši, veliko bolj uveljavljeni Srb ni imel nikakršnih možnosti – 6:4, 6:3.

»Sploh ne vem, kaj naj rečem. Ob začetku turnirja si nikakor nisem mislil, da bom danes stal tu z lovoriko. Zelo sem zadovoljen s celotnim tednom, danes pa sem verjetno odigral najboljši dvoboj v karieri. Vedel sem, da bom moral biti napadalen od prve do zadnje točke, nisem smel prepustiti pobude Novaku,« je ocenil Zverev, ki si bo za vedno zapomnil tudi to, da mu je pokal predal veliki Rod Laver.

Đoković je spet odigral veliko slabše kot v polfinalu, za Roland Garros bi mu tako težko pripisali vlogo favorita – to ostaja Rafael Nadal, navkljub četrtfinalnem porazu v Rimu proti Thiemu, saj je bilo jasno, da bo Španca po takšnem peščenem nizu doletela utrujenost –, je pa včeraj postalo jasno, da bo v Parizu v njegovem trenerskem štabu sedel Andre Agassi. Slednji je sicer še pred kratkim pojasnjeval, da si časovno ne more privoščiti trenerske vloge, a izziv s Srbom je očitno vendarle preveč mikaven, se pa za zdaj nista dogovorila za dolgoročno sodelovanje. »Zadnje tedne sva se z Andrejem pogovarjala po telefonu in odločila sva se, da bova začela sodelovati v Parizu. Videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost, sva pa oba navdušenja nad sodelovanjem in vznemirjena, kam naju bo to pripeljalo,« je po finalnem rimskem porazu razkril Đoković, ki se je po koncu lanske sezone razšel z zvezdniškim trenerjem Borisom Beckerjem, pred kratkim pa še s preostankom strokovne ekipe, s katero se je lani le razveselil tako želenega pokala mušketirjev, po katerem pa je šlo nato bolj ali manj le še navzdol.