Đoković: Sezone še ni konec

Srbski teniški zvezdnik NOvak Đoković se v boju za končno 1. mesto še ni vdal. Razlika za zdaj le 40 točk.

Objavljeno
07. oktober 2013 17.34
Posodobljeno
08. oktober 2013 10.30
Novak Djokovic of Serbia gestures to his coach after defeating Fernando Verdasco of Spain during the China Open tennis tournament at the National Tennis Stadium in Beijing, China Thursday, Oct. 3, 2013. (AP Photo/Andy Wong)
S. V., šport
S. V., šport

Ljubljana – Rafael Nadal se je včeraj po slabih dveh letih in pol spet vrnil na vrh svetovne teniške lestvice, njegov največji tekmec Novak Đoković pa še zdaleč ni vrgel puške v koruzo glede 1. mesta na ATP ob koncu sezone, kar šteje veliko več kot vodstvo med letom. Razlika med Špancem in Srbom je le 40 točk, do konca sezone pa še trije pomembni turnirji.

»Biti št. 1 je posebej v tej eri za vsakega igralca eden največjih ciljev in izjemen izziv. Vem, kako težko ga je doseči in nato obdržati, saj se zanj borim zadnjih nekaj let, prav tako vem, kaj vse je treba narediti, da sezono končaš na 1. mestu,« je Đoković razmišljal o teniškem prestolu, potem ko je postalo jasno, da ga bo moral prepustiti Nadalu. Za Srbom sicer še zdaleč ni slaba sezona, nikakor pa tudi ni njegova najboljša, nenazadnje je bila njegova zmaga v Pekingu prva po skorajda pol leta in kot je priznal tudi sam, jo je res potreboval. Resda je letos na začetku leta osvojil OP Avstralije, pa igral v finalu Wimbledona in OP ZDA ter polfinalu Roland Garrosa, kar je bil njegov najslabši rezultat na grand slamih, a to ni bilo dovolj. Poleg tega, da ima Nadal dve zmagi s turnirjev velike četverice in izjemne rezultate na mastersih, je njegova prednost tudi ta, da vse od Wimbledona ne brani lanskih točk.

»Moji rezultati na velikih slamih so bili zares dobri, vendar pa na drugih turnirjih, predvsem tistih iz serije masters, nisem bil na želeni ravni. Tu sem bil manj uspešen kot prejšnja leta. Seveda pa je moj cilj, da vedno igram najbolje na grand slamih, saj uspeh tu največ šteje,« je o tem, kje se mu je izmaknilo vodstvo, razmišljal srbski zvezdnik, ki seveda priznava, da je Rafa pač daleč najboljši igralec sezone in da si 1. mesto tudi zasluži.

To pa še zdaleč ne pomeni, da se mu je sam odrekel, čeprav je bil njegov lanski finiš odličen, ta teden bo tako branil naslov na mastersu v Šanghaju, v začetku novembra pa zmago na sklepnem turnirju najboljše osmerice. Priložnost se mu ponuja le na mastersu v Parizu, kjer je lani izgubil uvodni dvoboj, pri čemer je dvoranski turnir v francoski metropoli plačal davek temu, da je bil tik pred zborom najboljših v Londonu, zato so bili rezultati zares nenavadni, nič drugačen pa ni niti letošnji termin. Bo pa imel Nole letos še eno dodatno možnost za »zaslužek« točk, namreč v finalu Davisovega pokala, v katerem bo Srbija gostila Češko.

»Nadal je letos igral najboljši tenis, vendar pa sezone še ni konec. Nekaj prostora še imam, da naberem točke, splošno gledano pa si želim le, da bi odigral dobro do konca sezone,« načrtuje Đoković, kako bi še tretjič zapored sezono končal kot teniški vladar. Pred kratkim so se pojavila tudi ugibanja, da bo ob koncu leta odslovil dolgoletnega trenerja Marjana Vajdo, ker sodelovanje ne prinaša več želenih sadov, a je Srb te namige zavrnil: »Marjan Vajda je prvi človek moje ekipe in to bo tudi ostal.«

Đoković se je medtem iz Pekinga že preselil v Šanghaj, kjer je bil v 1. kolu prost, v drugem pa se bo pomeril z Marcelom Granollersom. Na turnirju bo prvič po OP ZDA – in porazu v osmini finala proti Tommyju Robredu – nastopil Roger Federer, od včeraj le 7. igralec sveta, Nadal pa bo spet v lovu za zgodovinskim dosežkom, saj bi lahko osvojil še šesti turnir iz serije masters v sezoni (po Indian Wellsu, Madridu, Rimu, Montrealu in Cincinnatiju), kar doslej ni uspelo še nikomur.