Đokoviću v Parizu uvodna zmaga in milijon funtov

Novak Đoković se je kljub poškodbi odločil, da nastopi na mastersu v Parizu, in se uspešno prebil v 3. kolo.

Objavljeno
09. november 2011 10.39
Posodobljeno
09. november 2011 11.02
D. O., Š. Ro., Delo.si
D. O., Š. Ro., Delo.si

Pariz - Srbski teniški as Novak Đoković je klub težavam s poškodbo ramena zaigral na teniškem mastersu v Parizu in v drugem kolu premagal Hrvata Ivana Dodiga s 6:3 in 6.4.

»Očitno je, da še ne kažem svoje najboljše igre. Grem korak za korakom, zavedam se, da bo forma vsak dan boljša. V zadnjih tednih sem trdo treniral in prepričan sem, da gredo stvari v pravo smer,« je Đoković povedal po dvoboju.

Prvega igralca sveta poškodba rame muči vse od turnirja v Baslu, ko je izgubil polfinalni dvoboj z Japoncem Keiom Nišikorijem. Včeraj je Nole pripotoval v francosko prestolnico, a končne odločitve o nastopu na zadnjem turnirju serije masters v tej sezoni še ni želel sprejeti. Danes dopoldan je opravil krajši trening, po katerem je očitno presodil, da bo kljub bolečinam lahko odigral uvodni dvoboj s Hrvatom Ivanom Dodigom, hkrati pa je imel za nastop v Parizu tudi velik finančni motiv.

Đokoviću namreč po pravilih ATP kot najboljšemu igralcu na svetu pripada milijon in pol funtov finančne nagrade, toda le v primeru, če nastopi na osmih (od skupno devetih) turnirjih serije masters. Zaradi zdravstvenih težav se je Nole že odpovedal nastopu v Šanghaju, kar je njegovo nagrado znižalo za 400.000, a je z nastopom v Parizu dosegel potrebno kvoto in bo v žep pospravil nagrado ATP.

Trenutno najboljši igralec na svetu ima za seboj izjemno sezono, saj je zabeležil le štiri poraze, kar se nenavsezadnje pozna tudi na njegovem bančnem računu. Samo v letošnjem letu je namreč zaslužil 6,5 milijona, v celotni svoji karieri pa je z igranjem tenisa zaslužil kar okoli 20 milijonov funtov.

V nadaljevanje sta se brez težav uvrstila tudi drugi in tretji nosilec, Škot Andy Murray je bil boljši od Francoza Jeremyja Chardyja, njegov rojak Adrian Mannarino je klonil pred Švicarjem Rogerjem Federerjem.

Izidi mastersa v Parizu, 2. kolo (ATP):

David Ferrer (Špa/4) - Nicolas Mahut (Fra) 6:4, 6:4;
Janko Tipsarević (Srb/11) - Alex Bogomolov Jr. (ZDA) 6:1, 6:0;
Viktor Troicki (Srb/15) - Sergiy Stakhovsky (Ukr) 6:4, 6:4;
Andy Murray (VBr/2) - Jeremy Chardy (Fra) 6:2, 6:4;
Oleksandr Dolgopolov ml. (Ukr/14) - Philipp Kohlschreiber (Nem) 6:3, 7:6 (6);
Novak Đoković (Srb/1) Ivan Dodig (Hrv) 6:4, 6:3.
John Isner (ZDA) - Igor Kunicin (Rus) 6:4, 6:4;
Roger Federer (Švi/3) - Adrian Mannarino (Fra) 6:2, 6:3;
Mardy Fish (ZDA/7) - Florian Mayer (Nem) 6:1, 6:2;
Feliciano Lopez (Špa) - Gael Monfils (Fra/8) 6:3, 6:4;
Juan Monaco (Arg) - Gilles Simon (Fra/5) 6:4, 6:0.