Aljaž Bedene brez finalne zmage, toda z novim rekordom

Tenis: Slovenski igralec v Buenos Airesu klonil proti Dominicu Thiemu z 2:6 in 4:6. Danes je pristal na 43. mestu lestvice ATP.

Objavljeno
19. februar 2018 08.48
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – V Sloveniji je večina športne javnosti usmerjena v zimske olimpijske igre, toda marsikje drugje so v ljudski zavesti povsem drugi športi. Poleg nogometa je po svetu v ospredju tudi tenis, med junaki preteklega tedna pa je najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene.

Še tretjič v karieri se je Aljaž Bedene uvrstil v finale turnirja ATP serije 250. Potem ko je izgubil v Čenaju januarja 2015 (proti Stanu Wawrinki) in v Budimpešti lanskega aprila (proti Lucasu Pouillu) je moral tudi nazadnje priznati premoč finalnemu tekmecu. S 6:2 in 6:4 je po uri in pol slavil Avstrijec Dominic Thiem, šesti igralec sveta. Prvi niz je dobil brez večjih težav, v drugem nizu pa je bila odločilna deveta igra pri rezultatu 4:4, ko je Thiem odvzel servis slovenskemu tekmecu in nato pri lastnem začetnem udarcu unovčil tretjo zaključno žogo. Za Avstrijca je to druga turnirska zmaga v Buenos Airesu po letu 2016.

S Thiemom je Bedene dober prijatelj, njuna pot se je v preteklosti že večkrat prekrižala. Pred finalom v Buenos Airesu je avstrijski junak vodil v zmagah z 2:1, a hkrati se lahko Thiem pohvali še z eno zmago na malce drugačni tekmi. Novembra lani sta si najboljši Avstrijec in Slovenec nasproti stala na nogometni partiji med slovensko in avstrijsko teniško reprezentanco, na kateri je Avstrija zmagala s 3:1.

Drugo leto se bo vrnil

Bedene tako ostaja brez skalpa proti igralcem iz najboljše deseterice, toda kljub temu je za njim uspešen teden. Najprej je v prvem kolu ugnal Čeha Jirija Veselyja (60. na ATP), do finala pa je premagal še Španca Alberta Ramosa Vinolasa (20.), domačina Diega Schwartzmana (24.) in v polfinalu še enega Argentinca Federica Delbonisa (70.).

»Čestitam Dominicu za zmago, toda tudi jaz sem ves teden igral zelo dober tenis. Hvala moji ekipi, ki me je spremljala, prepričan pa sem, da se bom drugo leto vrnil v Buenos Aires,« je po tekmi povedal Aljaž Bedene. Za preboj v finale je prejel 51.355 dolarjev bruto nagrade.

Turnir v Buenos Airesu je na peščeni podlagi, saj so igralci svoje misli usmerili proti naslednjemu turnirju za veliki slam v Roland Garrosu. Dogodek v glavnem argentinskem mestu pripravlja Lawn Tennis Club, ki velja za katedralo argentinskega tenisa, v preteklosti pa so tukaj slavili zmage Rafael Nadal, David Ferrer, David Nalbandian, Gustavo Kuerten, ...

Piše zgodovino

Z uvrstitvijo v finale je Bedene pristal v številnih svetovnih medijih, kar velja tako za tiste države, ki spremljalo zimske olimpijske igre, kot tudi številne druge, ki jih zimske radosti v Južni Koreji niti malo ne zanimajo. Tudi prenos finala je segel na številne celine, mnogi Slovenci so si ga denimo ogledali prek interneta z italijanskim komentatorjem.

Bedene je danes prišel tudi do 43. mesta na lestvici ATP, kar je njegov osebni rekord, s tem je izenačil absolutni slovenski rekord Grege Žemlje.