Američani na velikih slamih le do tretjega kola

Serena Williams poravnala račune s Sloane Stephens, jo lahko sploh katera ustavi na poti do novega naslova?

Objavljeno
03. september 2013 12.33
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
New York – Nov turnir za veliki slam, nov udarec za ameriški moški tenis, in to na deseto obletnico zadnje zmage v režiji Andyja Roddicka. Prvič v zgodovini turnirja se namreč niti en domačin ni prebil prek 3. kola, potem ko je kot zadnji izpadel še Tim Smyczek. Povsem drugače je pri ženskah, zdi se, da je Serena Williams nezadržno na poti do novega naslova.

Od premiere leta 1881 so ameriški turnir v veliki meri zaznamovali domači igralci, zato ne čudi, da je letošnji iztržek brez enega samega predstavnika v osmini finala najslabši doslej, za ZDA je to – v moški konkurenci – pač še eden številnih korakov nazaj v zadnjem času. Razočaral je predvsem John Isner, ki je na severnoameriškem betonu pred OP ZDA osvojil Atlanto ter bil finalist Washingtona in Cincinnatija, kjer sta bila od njega boljša šele Juan Martin del Potro ter Rafael Nadal, v New Yorku pa je nato še drugo leto zapored padel na oviri, imenovani Philipp Kohlschreiber. Da bi Američane, ki so s tem turnirjem zavoljo upokojitve ostali tudi brez Jamesa Blaka, pred novim polomom rešil 109. igralec sveta Smyczek, ni bilo pričakovati in četudi je bil 25-letnik iz Milwaukeeja blizu zmagi nad Marcelom Granollersom, je na koncu vendarle izpadel.

»Še nikdar doslej nisem doživel tega, da bi mi s tribune vpili: Ti si naše zadnje upanje!« je novo izkušnjo doživel Smyczek, ki sicer boljše rezultate – tako svoje kot svojih rojakov – pričakuje prihodnjo sezono. Letvica sicer ni postavljena nič kaj visoko, saj prejšnji mesec na lestvici ATP igralcev ZDA ni bilo med dvajseterico, po porazu Smyczeka pa so se morali Američani soočiti še z eno neprijetno statistiko: letos so na turnirjih za veliki slam prišli najdlje do 3. kola. Tako daleč kot Slovenci, torej …

Gostiteljem se kolca po starih časih, te pa spet podoživlja 32-letni Lleyton Hewitt. Potem ko je v 2. kolu šokiral Juana Martina del Potra, je zmago pričakovano nadgradil v dvoboju z Jevgenijem Donskojem ter se prvič po letu 2006 na OP ZDA prebil v osmino finala, tudi v Velikem jabolku pa se je nadaljeval trend zelo uspešnih nastopov igralcev, ki so že zakorakali v četrto desetletje. Med 16 jih je bilo pet, tudi Hewittov naslednji tekmec Mihail Južni, s katerim ima Avstralec odličen izkupiček medsebojnih dvobojev, zato bi se kaj lahko poldrugo leto po operaciji, ki je grozila tudi s koncem njegove kariere, spet prebil v četrtfinale grand slama. Tu pa bi ga bržčas čakal prvi nosilec Novak Đoković, ki je poletel prek uvodnih treh kol, odlično formo kaže v tem delu razpredelnice tudi Tomaš Berdych, Andy Murray je sicer izgubil en niz, a seveda vzroka za preplah ni. Bo pa imel Škot v naslednjem kolu zelo nepričakovanega tekmeca, namreč Hewittovega soseda na lestvici ATP (65. in 66.) Denisa Istomina.

Zamerljiva Serena

Če torej prireditelji zadnja leta nimajo sreče z domačimi moškimi igralci, pa je vse drugače pri ženskah. Serena Williams je zmagala že štirikrat, tudi lani, letos vse kaže, da je na poti do novega naslova. Eno na papirju zelo visokih ovir je preskočila v osmini finala, v kateri je ugnala Sloane Stephens. Pričakovano, toliko bolj, ker je mlajša rojakinja Williamsovo premagala na OP Avstralije ter že na začetku leta končala njene sanje o klasičnem grand slamu, za katerega je bila po odlični lanski drugi polovici sezone vroča favoritinja. Dvoboj najboljših dveh Američank je bil še posebej težko pričakovan, saj se je njun odnos po Melbournu močno zaostril, Stephensova je razkrila, da se je po porazu Williamsova z njo nehala pogovarjati, ni je več pozdravljala, kaj šele pogledala in – kar je v današnjem času izjemnega pomena – nehala ji je slediti na twitterju. Williamsovi, ki bi lahko postala najstarejša zmagovalka OP ZDA v odprti eri, tekmica tokrat ni povzročala resnejših težav, Stephensova je morala na koncu priznati: »Ni zaman prva igralka sveta.«

Medtem pa se vrste med njenimi na papirju najhujšimi tekmicami redčijo. V četrtfinalu se bo namreč št. 1 pomerila s Carlo Suarez Navarro, ki je izločila osmo nosilko Angelique Kerber, v zgornji polovici tabele pa se je presenetljivo poslovila tudi že tretjepostavljena Agnieszka Radwanska. Poljakinja je v tej sezoni na turnirjih za veliki slam kazala stalnost, saj je na vseh treh zaigrala vsaj v četrtfinalu, a na OP ZDA preprosto ne more med osmerico. Tokrat jo je ugnala Jekaterina Makarova, ki je v 1. kolu – spomnimo – premagala Polono Hercog. V četrtfinalu se je končal tudi presenetljivi niz Camile Giorgi, od katere je bila boljša Roberta Vinci, edina, ki je včeraj prehitela močno deževje.