Američani nad trinajstletni španski domači niz

Teniške reprezentance bodo od danes do nedelje igrale dvoboje Davisovega pokala, španski adut proti Američanom bo Ferrer.

Objavljeno
14. september 2012 12.21
S. V., šport
S. V., šport
Ljubljana – Komajda se je končalo OP ZDA, že so se misli najboljših teniških igralcev preusmerile na reprezentančne nastope. Nekateri so sicer letošnje tekmovanje v Davisovem pokalu že končali, a Roger Federer, David Ferrer, Tomaš Berdych bodo od danes do nedelje spet na delu, Španija in ZDA ter Argentina in Češka pa bodo odločale o finalistih.

V Gijonu se bosta merili najboljša reprezentanca v zgodovini Davisovega pokala – ZDA so veliko solatno posodo osvojile 32-krat – in najboljše moštvo 21. stoletja, potem ko so Španci po letu 2000 zmagali tudi v sezonah 2004, 2008, 2009 in 2011, 2003. pa so bili še finalisti. Čeprav bodo gostitelji nastopili brez Rafaela Nadala, so na papirju vseeno favoriti, saj bo ob Ferrerju med posamezniki nastopil še Nicolas Almagro (12. na ATP), v dvojicah pa Marcel Granollers in Marc Lopez, prav tako je močno na njihovi strani tradicija. Španci so namreč doma dobili že 23 dvobojev v nizu, nazadnje so jih leta 1999 premagali Brazilci. Najmanj časa za prilagoditev na pesek je imel prav največji domači adut, Ferrer, saj je še v nedeljo igral polfinale OP ZDA, v katerem ga je premagal Novak Đoković.

»Po tem porazu sem se že pobral, zame je bil to dober turnir. Sezona za veliki slam je bila z mojega vidika zelo pozitivna ter mi daje veliko samozavesti in motivacije za Davisov pokal,« pravi Ferrer, ki se bo danes v uvodnem dvoboju pomeril s Samom Querreyjem. Tako peti igralec sveta kot njegovi reprezentančni kolegi ne bežijo od vloge favoritov, a le rahlih. Nihče pač ni spregledal, s kakšnima misijama nemogoče so se letos že spopadli Američani, pa se prebili v polfinale. V 1. kolu so tako na švicarskem pesku zmagali s kar 5:0 – za gostitelje sta igrala tako Federer kot Stanislas Wawrinka –, nato pa so na oranžni podlagi v Monte Carlu ugnali še Francoze z Jo-Wilfriedom Tsongajem na čelu.

Junaki so bili John Isner, ki je dobil vse dvoboje posameznikov, ter Bob in Mike Bryan, ki sestavljata najboljšo dvojico sveta, vsi trije pa so tudi tokrat v ekipi Jima Courierja. »John je svež in osredotočen na svojo nalogo, kar tudi edino lahko zagotovi uspeh proti takšnima igralcema, kot sta Ferrer in Almagro. Letos imamo res najtežjo možno pot v Davisovem pokalu, gostovanje pri Španiji je vrhunec tega. Vsekakor čutimo, da nismo brez možnosti, hkrati pa se zavedamo, da nismo favoriti. Enako je bilo že v obeh letošnjih dvobojih,« realno na dvoboj gleda Courier.

V drugem polfinalu, v katerem bo Argentina na pesku v Buenos Airesu gostila Češko, bo veliko odvisno od Juana Martina del Potra. Nekdanji newyorški zmagovalec ima namreč težave z zapestjem, zdravnik mu je nastop odsvetoval, sam pa se je odločil drugače. »Potreboval bi počitek, a bom s tem še nekoliko počakal, če se bo le dalo,« je pojasnil del Potro, ki je leta 2010 že prestal operacijo zapestja. Enakovredne zamenjave zanj v argentinski ekipi seveda ni, saj bodo nastopili še Juan Monaco, Carlos Berlocq in Eduardo Schwank, medtem ko češko reprezentanco sestavljajo polfinalist OP ZDA Tomaš Berdych, Radek Štepanek, Lukaš Rosol in Ivo Minar.

Nekoliko večja pozornost bo veljala tudi dvoboju med Nizozemsko in Švico, saj bo v Amsterdamu zaigral prvi igralec sveta Roger Federer, ki je sicer dolgo okleval, ali naj nastopi ali ne, nazadnje pa se je po presenetljivem četrtfinalnem porazu v New Yorku le odločil, da bo pomagal svoji reprezentanci v boju za obstanek med elito.

Pari za obstanek oz. uvrstitev v svetovno skupino: Nizozemska – Švica, Kazahstan – Uzbekistan, Nemčija – Avstralija, Japonska – Izrael, Belgija – Švedska, Kanada – Južna Afrika, Brazilija – Rusija, Italija – Čile.