Avstralski déjà vu v New Yorku

Novak Đoković ugnal Stanislasa Wawrinko v še enem maratonskem dvoboju in se uvrstil v finale OP ZDA.

Objavljeno
08. september 2013 01.43
SPO-TEN-GSE-2013-US-OPEN---DAY-13
S. V., šport
S. V., šport

New York – Novak Đoković in Stanislas Wawrinka sta očitno postala specialista za epske dvoboje. Potem ko sta v osmini finala letošnjega OP Avstralije igrala pet ur, na koncu pa je bil z 12:10 v petem nizu boljši Srb, sta v polfinalu OP ZDA poskrbela še za eno teniško poslastico, tudi tokrat pa se je na koncu veselil prvi igralec sveta – 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4.

Pravi avstralski déjà vu v New Yorku. Resda je polfinale trajal »le« dobre štiri ure in se niti teoretično ni mogel končati z 12:10 v odločilnem nizu, saj se na OP ZDA ne igra na dve igri razlike, ampak tie-break, pa vendarle ni manjkalo dramatičnosti in številnih zasukov, izjemnih potez, udarcev na meji mogočega, a na drugi strani tudi nepričakovanih napak. Wawrinka je sicer te dni poudarjal, da mu je melbournski dvoboj kljub bolečemu porazu prinesel veliko pozitivnega, izkušnja mu je gotovo pomagala, da je v četrtfinalu gladko odpravil branilca naslova Andyja Murraya. A proti Đokoviću je vendarle izgubil na zelo podoben način kot v Avstraliji.

Spet je namreč veliko bolje začel, hitro osvojil prvi niz, si v drugem priigral break prednosti, a ga ni zmogel obdržati za skupno vodstvo z 2:0. Roka se je tudi tokrat zatresla, kar je »Nole« izkoristil za izenačenje, prav tako je Švicar močno padel po prednosti z 2:1 v nizih. Izjemna drama pa se je razvila v petem nizu, ko je bila izčrpanost že precejšnja, tretjo igro pa sta na Wawrinkov servis tekmeca igrala neverjetnih 21 minut (približno toliko pri ženskah velikokrat traja niz). Bi lahko ta igra na koncu tudi pretehtala v tem izenačenem dvoboju? Na to je pomislil marsikdo, a vendarle ni, saj se je Švicar ubranil, na naslednji začetni udarec pa ni več zdržal in po 3 urah ter 48 minutah Đoković prvič ni bil v zaostanku! Te prednosti pričakovano ni več spustil iz rok in se še četrtič zapored, skupno pa petič prebil v finale OP ZDA.

»Za takšne dvoboje treniramo. Stan je odigral odlično, bil je izjemno napadalen. Četudi večji del nisem igral, kot sem si želel, sem se nekako držal, zares sem veliko tekel, se boril, kolikor sem se lahko. K sreči sem najbolje odigral, ko je bilo to najpomembneje, mentalno sem ostal trden in vseskozi verjel, da lahko zmagam,« si je oddahnil Srb, ki si je z zmago že zagotovil tudi obstanek na 1. mestu svetovne lestvice po OP ZDA, ne glede na razplet finala.

V ponovitvi lanskega finala pri ženskah se bosta jutri za lovoriko pomerili Viktorija Azarenka in Serena Williams. Slednja je pred letom dni slavila v treh nizih