Bedene brez nastopa v Davisovem pokalu

Slovenski teniški igralec z britanskim potnim listom ne bo pomagal novi domovini v finalu proti Belgiji.

Objavljeno
17. november 2015 14.57
India Tennis
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

London - Kljub številnim glasovom podpore slovenski teniški igralec z britanskim državljanstvom Aljaž Bedene ne bo zastopal nove domovine v finalu Davisovega pokala konec meseca z Belgijo, ker je v tem tekmovanju že branil slovenske barve med letoma 2010 in 2012. Prvo ime ekipe bo pričakovano Škot Andy Murray.

Čeravno je rojeni Ljubljančan, ki že sedem let prebiva v Welwyn Garden Cityju, letos uspešno pridobil britansko državljanstvo in lahko odtlej tekmuje pod otoško zastavo, pa zaradi novih pravil svoji novi domovini ne bo mogel pomagati v Davisovem pokalu. Tako bodo Murrayu reprezentančno družbo delali njegov starejši brat Jamie, sicer specialist za igro dvojic, Kyle Edmund, James Ward in Dominic Inglot.

Velika Britanija lovi jubilejno deseto lovoriko v Davisovem pokalu, s čimer bi bila sama tretja najuspešnejša na večni lestvici (za ZDA in Avstralijo), resda pa je vse dosedanje trofeje pobrala že med letoma 1903 in 1936, nazadnje pa se je v finale prebila leta 1978, a tedaj premoč priznala Američanom. Belgija se končne zmage v pokalu sploh še ni veselila, finalistka pa je bila davnega leta 1904, ko jo je zaustavila ravno Britanija (tedanji Britanski otoki).