Bedene s Pistolesijem v lov na petdeseterico

Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene bo začel resneje sodelovati z italijanskim trenerjem Claudiem Pistolesijem.

Objavljeno
09. avgust 2013 19.55
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Gregi Žemlji se bo v novem tednu od reprezentančih kolegov na severnoameriški turneji pridružil tudi Aljaž Bedene, Cincinnati (Polona Hercog je prejela povabilo organizatorjev za kvalifikacije) pa bo zanj pomenil tudi začetek resnejšega sodelovanja s Claudiem Pistolesijem. Italijanski trener mu je že pomagal na nekaterih turnirjih, predvsem travnatih, Ljubljančan pa je prepričan, da bi se z njim že letos lahko prebil v top 50.

Bedene že nekaj časa velja za nadarjenega igralca, vsaj za petdeseterico, pa vendar je zdaj le 107., najvišje pa je bil na 71. mestu. Ljubljančan je sicer star šele 24 let, a čas hitro beži … Tega se je zavedel tudi sam, skozi druženje z nekdanjim članom svetovne deseterice Jankom Tipsarevićem, je spoznal, da se je treba stvari lotiti resneje in bolj profesionalno, predvsem pa se bolj posvečati telesni pripravljenosti. »Glede slednjega sem bil mogoče malce razvajen, me je bilo treba kar siliti k delu, včasih se mi ni dalo … Ko so me začeli vsi po vrsti oštevati, pa sem se zamislil, posebej ker sem v tej sezoni izgubil kar nekaj dvobojev v treh nizih, ki jih ne bi smel, in to zgolj zaradi slabe telesne pripravljenosti. Kritike so bile povsem upravičene, vedel sem, da je vse res. Do tu oziroma do 71. mesta sem prišel v veliki meri z nadarjenostjo, a s premalo treninga in na drugi strani dobrim občutkom do neke ravni gre, potem pa se ustavi. Za kaj več je treba še precej delati. A škoda bi bilo, da ne bi izkoristil tega, kar se mi ponuja,« je v tej sezoni, ki je sicer njegova prva, ko igra večinoma le na turnirjih ATP, »razsvetljenje« doživel Bedene. Ob tem tudi priznava, da so bile njegove misli še marsikje drugje kot le pri tenisu, zdaj se je spremenilo tudi to.

Vsega je »kriv« Tipsarević, ki ga je povabil v svojo ekipo in mu pokazal, kako se v tenisu rečem streže, spremenil mu je tudi pogled na lastni domet. »Dokler se nisem začel družiti s Tipsijem, nisem toliko verjel vase. Želel sem se prebiti v stoterico, od tam pa potem nisem imel nobenega cilja. Težko je pač pri nas, ker nikoli nismo imeli nobenega igralca visoko. Zato sem si sam vedno želel biti le med sto, vedel sem, da to lahko dosežem, o čem več pa si nisem upal sanjati. Potem pa me je njegova ekipa začela prepričevati, da imam vse, kar potrebuje igralec za precej boljše dosežke, da se vidi, da sem lahko dober na vseh podlagah. Če sem seveda pripravljen delati. In to sem, me pa veseli, da imam še ogromno rezerve. Včasih nisem verjel, da lahko prideš med 20 ali 30, zdaj sem vedno bolj prepričan, da sem tega sposoben,« razmišlja ta čas drugi najvišje uvrščeni slovenski igralec na svetovni lestvici. Tako si je sestavil veliko bolj profesionalno ekipo, delo teniškega trenerja bo opravljal Claudio Pistolesi, ki je nekdaj delal denimo z Danielo Hantuchovo in Robinom Söderlingom, včasih ga bo na turnirjih spremljal Dirk Hordorff. Slednji namreč vodi ekipo, v kateri je Pistolesi, pa tudi Rainer Schüttler, s katerim se je nemški trener najbolj proslavil, saj ga je popeljal do finala OP Avstralije 2003, Tipsarević pa je Bedenetu pomagal do te mere, da bo Pistolesiju plačeval zgolj odstotek od denarnih nagrad, torej brez fiksnega dela.

»Upam, da bo Claudio čim več z mano, če bi bilo po moje, potem bi bil ves čas. Pri njem se vidi, da veliko potuje po turneji, da pozna stvari in da zna pomagati. Verjame v mojo igro in že v tistem kratkem času, ko sem bil z njim, sem izvedel ogromno novih stvari,« pravi Bedene, ki se je dviga telesne pripravljenosti – želi pridobiti tudi približno tri kilograme mišične mase – lotil po Wimbledonu. »Zdi se mi, da sem že napredoval, vendar so mi v ekipi zelo jasno povedali, da bom potreboval kar nekaj časa, saj je bilo stanje precej slabo. Do konca leta naj bi vendarle prišel na želeno raven, tako da od naslednje sezone potem štartam 'na polno',« pravi Bedene, ki pa ima vendarle še za letos zelo visoke cilje: »Računam na top 50. En dober rezultat mi lahko to prinese in mislim, da sem tega sposoben.« Pred OP ZDA bo Cincinnati njegov edini turnir, saj se bo iz Ohia s Tipsarevićem & Co. odpravil na trening na Florido.