Blaž Rola bo začel dvoboje v Tivoliju

V dvoboju Slovenije in Južne Afrike v Davisovem pokalu se bosta prva pomerila Blaž Rola in Rik de Voest.

Objavljeno
12. september 2013 16.45
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Današnji žreb dvoboja I. evro-afriške skupine v Davisovem pokalu med Slovenijo in Južnoafriško republiko je določil, da bo v petek ob 11. uri od Slovencev prvi na igrišče stopil Blaž Rola. Ptujčan (208. na teniški lestvici) se bo pomeril s številko 1 v ekipi Južne Afrike, Rikom De Voestom.

»Zagotovo čutim malo treme. Resda igramo pred domačimi navijači, da igram prvo 'živo točko', da nisem vajen igrati na tri dobljene nize, a mislim, da bo De Voest pod večjim pritiskom kot jaz, saj gre za igralca, ki je bil že okoli 100. mesta na svetu. Mislim, da bom ob podpori s tribun in predvsem trenerskih nasvetih Blaža Trupeja lahko dobro odigral,« je po žrebu, ki ga je od vodstvom glavnega sodnika obračuna Gerryja Armstronga opravil kar ljubljanski župan Zoran Janković, dejal 22-letni Rola.

V drugem petkovem dvoboju bosta nastopila Blaž Kavčič (105. na lestvici ATP) in drugi južnoafriški igralec Ruan Roelofse (524.). Čeprav je prevzel breme prvega igralca slovenske reprezentance, Kavčiču bolj ustreza, da bo na igrišče stopil drugi po vrsti. »Super bi bilo, če bi bilo res 1:0, ko bom stopil na igrišče, vsi to pričakujemo, ampak treba se bo dokazati na terenu. Še bolje bi bilo, če bo po koncu dneva 2:0 za nas. Z Roelofsejem sem že igral; ko so nas Južnoafričani lani premagali s 4:1, sem dosegel edino točko. A teh dveh dvobojev ne gre primerjati zaradi povsem različnih okoliščin. Je precej neugoden igralec, a mislim, da sem sam veliko boljši, kar se tiče gibanja, na peščeni podlagi pa je to še en plus,« je dejal Kavčič.

Kapetan slovenske ekipe Blaž Trupej se je pričakovano odločil, da najboljši slovenski igralec Grega Žemlja, ki je prav tako v ekipi, zaradi zdravstvenih težav uvodni dan ne bo igral, bržkone bo »počival« celoten obračun. V slovenski ekipi je tudi Janez Semrajc (413).

»Čeprav smo dolgo upali, da bo Grega Žemlja lahko zaigral in pomagal ekipi, so zadnji treningi pokazali, da zaradi zdravstvenih težav ne bo zmogel igrati na tri dobljene nize. Tako sem se za drugega igralca odločal med Rolo in Semrajcem in tokrat sem se odločil za Rolo. Sicer doslej nihče od njiju v Davisovem pokalu še ni igral 'meča', ki bi o čem odločal, a upam, da se bo Rola dobro znašel proti De Voestu. Dejstvo je, da proti njemu nima česa izgubiti, lahko igra povsem sproščeno in upam, da bo pokazal, kar zna. Dobro je igral na sredozemskih igrah in na challengerjih, tako da ob zavzeti predstavi lahko po prvem dnevu računamo na maksimalen izkupiček,« je dejal kapetan slovenske vrste.

Dvoboj z Južnoafriško republiko se bo v petek začel s prvim dvobojem ob 11. uri, v soboto bo obračun dvojic na sporedu predvidoma ob 14. uri, v nedeljo pa se bo teniški spored pod Rožnikom spet začel ob 11. uri.