Blaž v boj z Južnoafričani pošilja dva Blaža

Danes (ob 11.00) v Davisovem pokalu partiji posameznikov, Grega Žemlja bo le gledalec.

Objavljeno
12. september 2013 22.44
Blaž Rola Portoroz 3. julij 2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Povsem v znamenju Blažev bo tokratni nastop slovenske reprezentance v Davisovem pokalu, v katerem se bo borila za obstanek v I. evro-afriški skupini. Kapetan Blaž Trupej je namreč za današnja dvoboja posameznikov v Tivoliju določil Blaža Kavčiča in Blaža Rolo, ki se bosta pomerila z Ruanom Roelofsejem in Rikom de Voestom.

Najboljši slovenski igralec Grega Žemlja torej pričakovano ne bo igral, saj mu njegovo zdravstveno stanje tega ne dopušča, toliko manj, ker gre za dvoboje na tri dobljene nize. Za zdaj je sicer skupaj z Janezom Semrajcem prijavljen za sobotno partijo dvojic, a tudi tu je še pričakovati spremembo (gre namreč zgolj za formalno prijavo), ki jo lahko kapetan sporoči uro pred začetkom. Medtem ko je bil Kavčičev nastop stoodstoten, je torej Trupej za tekmi posameznikov omahoval le še med Rolo in Semrajcem, odločitev pa je bila brez presenečenja, saj je prvi na svetovni lestvici uvrščen veliko višje (208:413). »Jasno je bilo, da bo eden debitant v 'živih' dvobojih Davisovega pokala. Upam, da se bo Blaž v tem novem položaju znašel, da bo pokazal, kar zna, tako kot je že na challengerjih in na sredozemskih igrah. To bo zanj velik zalogaj, hkrati pa nima česa izgubiti, tako da lahko ob dobri igri po prvem dnevu pričakujemo 2:0,« je Trupej dejal po včerajšnjem žrebu.

Tega je opravil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je določil, da bo prvi dvoboj danes odigral prav Rola. Slednji je – odkar je prekinil študij v ZDA in se povsem posvetil tenisu – zelo napredoval, na sredozemskih igrah pa je v finalu prvič odigral tudi dvoboj na tri dobljene nize. Glede na to, da je to izvedel tik pred zdajci (prejšnje partije so bile na dva osvojena), se je zelo dobro odzval in Marcela Ilhana nato premagal s 3:2. »Bila je nova izkušnja, mislim pa, da sem se nanjo odzval z odliko,« je ugotavljal Rola, ki je pričakoval, da bo vskočil namesto Žemlje. »Gotovo bom občutil pritisk, ker bo to pač uvodna tekma, a na drugi strani lahko odigram tudi neobremenjeno, saj je po uvrstitvah na lestvici ATP Rik favorit, zato so vanj usmerjena večja pričakovanja. Sam denimo zmage ne pričakujem, upam pa nanjo,« pravi Ptujčan, ki je ta teden z 208. mestom na ATP dosegel svojo najvišjo uvrstitev. Letos je že premagoval boljše igralce od de Voesta, za nameček se Južnoafričan na pesku ne znajde najbolje.

Tudi zato Kavčič računa (upa), da bo za drugi dvoboj na igrišče stopil pri vodstvu Slovenije z 1:0. Od Ljubljančana se sicer pričakuje, da bo priigral dve točki med posamezniki, če bo to pač potrebno, a tovrstnega pritiska je vajen in z njim se praviloma dobro sooča. Z Roelofsejem je lani že igral v Johannesburgu in Sloveniji tudi priigral edino zmago, tokrat bo na pesku še večji favorit. »To bo treba potrditi na igrišču, več ko se bo teklo, bolje bo zame,« razmišlja Kavčič, kot vsi ostali vse prej kot navdušen nad vremenom, zaradi katerega so odpadli skorajda vsi treningi v Tivoliju.


Spored, danes (začetek ob 11. uri): Rola – de Voest, Kavčič – Roelofse; jutri (14.): Semrajc, Žemlja – Klaasen, Roelofse; nedelja (11.): Kavčič – de Voest, Rola – Roelofse.