Brata Murray podprla Bedeneta

Zaključni teniški masters v Londonu domači as Andy Murray začel z gladko zmago nad Davidom Ferrerjem.

Objavljeno
16. november 2015 22.03
TENNIS-ATP-FRA
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

London – Pred začetkom mastersa najboljše teniške osmerice v sezoni je bilo veliko govora o Andyju Murrayu. Ne zgolj zato, ker brani domače barve, ampak ker ga čez dober teden dni čaka finale Davisovega pokala na pesku v Bruslju. Bo sploh osredotočen na sklepni turnir, je bilo pogosto vprašanje. Očitno je, saj ga je začel z zanesljivo zmago.

Murray ni imel ravno idealnih priprav za masters, ki se igra na trdi podlagi v dvorani, saj je večji del vadil na pesku, na sklepni turnir pa pripotoval v petek, a to se mu v dvoboju s sedmim igralcem sveta Davidom Ferrerjem ni poznalo. Le krajši padec osredotočenosti ob začetku drugega niza je prinesel prednost breaka Špancu, ki pa vodstva v nadaljevanju ni zmogel zadržati in Škot je pričakovano ter zanesljivo (6:4, 6:4) vpisal prvo točko v skupini Ilie Nastase.

»David se je boril na vso moč, kot pač edino zna, kar pomeni, da je bilo moje delo izjemno težavno. Pomagal mi je s tem, da ni serviral, kot sicer zna, ob koncu obeh nizov pa sem odigral nekoliko bolje in to mi je prineslo zmago, še toliko bolje, da v dveh nizih,« je ocenil Murray ter o dvomu glede igranja zavoljo finala Davisovega pokala dodal: »Če ne bi nastopil tu, bi bil brez tekmovalnega tenisa tri tedne, kar bi bilo preveč. Pač je tu drugačna podlaga, a dvoboji proti najboljšim igralcem sveta so prav tako fantastična priprava za finale Davidovega pokala. Počutim se odlično in upam, da bom igral dobro tu in v Belgiji, mislim, da sem za to naredil vse, kar sem lahko.«

Pri Andyju Murrayu se v Londonu torej zelo veliko vrti okoli Davisovega pokala, posebej še, ker med dvojicami nastopa tudi njegov brat Jamie, s katerim bi lahko Veliki Britaniji proti Belgiji priigrala celo tri točke, v celotni zgodbi pa je pomemben akter tudi Aljaž Bedene. Ljubljančanu, ki je letos začel igrati pod britansko zastavo, so namreč nova pravila ITF, uveljavljena letos, preprečila nastop v Davisovem pokalu za Otočane, a se je pritožil, ali je bil pri tem uspešen, pa bo jasno danes po zaslišanju v Pragi. S 45. mestom na lestvici ATP je prepričljivo drugi najvišje uvrščeni britanski igralec, saj je naslednji za njim na 99. mestu Kyle Edmund, brata Murray – katerih status ne bi bil ogrožen – pa bi ga z veseljem sprejela v ekipo.

»Če ITF lani ne bi spremenil pravil, bi lahko igral že vso sezono in res upam, da mu bodo dovolili nastopati za Veliko Britanijo. Če bo dobil zeleno luč in ga bo kapetan izbral, ga bom pričakal z odprtimi rokami, prepričan sem, da bi bil zelo pomemben člen ekipe,« pravi Jamie, medtem ko Andy dodaja: »Mislim, da ni njegova krivda, ker postopki trajajo tako dolgo. Vse potrebno je predložil lani, vmes so se spremenila pravila, vse skupaj pa se zdaj vleče že skoraj eno leto – to ni pravično do njega. Gre za odličnega igralca, kar je zame zelo pomembno, saj doma s tako kakovostnimi že nekaj let ne morem trenirati.«

Danes sta na sporedu spet dvoboja v skupini Stan Smith, popoldanski med Tomašem Berdychom in Keijem Nišikorijem pa bo povsem v senci večernega obračuna med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem. S. V.