Britansko breme spet na plečih Murraya

Jutri v Gentu začetek finala Davisovega pokala Belgija – Velika Britanija. V središču pozornosti Andy Murray.

Objavljeno
26. november 2015 08.20
TEN/
S. V.
S. V.
Gent – Četudi se je Belgija znašla v primežu terorističnih groženj, bo zadnje dejanje teniške sezone potekalo po predvidenem sporedu. Od jutri do nedelje bo Gent tako gostil finale Davisovega pokala, ki bo imel poseben, zgodovinski pridih tudi zaradi neuspešnosti držav, ki se bosta merili za veliko solatno posodo. Belgija meri na sploh prvi naslov, VB na prvega po letu 1936.

Varnosti ukrepi v dvorani Flanders Expo, ki sprejme 13.000 gledalcev, bodo seveda močno poostreni – Gent je od Bruslja oddaljen le 50 km –, a potem ko so Britanci v Belgijo zaradi terorizma odpotovali dan kasneje od predvidenega, se zdaj počutijo varne. »Pred nekaj dnevi smo bili seveda zaskrbljeni, a ko smo enkrat prišli v hotel, nato do dvorane in videli, kakšno je stanje, smo se vsi počutili veliko bolje,« je pojasnil Andy Murray, na čigar plečih tako rekoč leži vse britansko breme. Zaradi njega bodo gostje favoriti, recept za njihovo zmago je zelo »preprost«: obe Andyjevi zmagi med posamezniki ter ena v dvojicah, v katerih bo zaigral skupaj z bratom Jamiejem, enim najboljših igralcev v tej konkurenci na svetu. Tako je bilo nazadnje proti Avstraliji ter pred tem v četrtfinalu proti Franciji, medtem ko je v 1. kolu proti ZDA priigral dve točki, a tedaj je že prvi dan presenetljivo zmago v dvoboju z Johnom Isnerjem prinesel tudi James Ward.

Danes bo jasno, ali bo slednji v finalu sploh dobil priložnost, bržčas ne, ampak bo namesto njega v tem tekmovanju debitiral 20-letni Kyle Edmund, ob Murrayu edini britanski igralec, ki sme igrati v Davisovem pokalu (torej brez Aljaža Bedeneta) in je med 100 najboljših na svetu, sredi meseca pa je osvojil tudi challenger na peščeni podlagi. Komu bo dal kapetan Leon Smith prednost, bo znano ob današnjem žrebu, a za goste bo tako ali tako najpomembneje, v kakšni formi bo ta konec tedna Murray (ki se ni najbolje izkazal na mastersu), od njega je tako rekoč odvisen celoten razplet. »Če bi osvojili to največje ekipno teniško tekmovanje, pri čemer smo na poti do finala izločili tri nekdanje zmagovalce, bi bila to zares velika zmaga. Prav tako zelo zaslužena. Veliko dela je vloženo v to, ne le igralcev, ampak celotne ekipe. V zadnjih petih letih smo naredili velik napredek, ko smo se dvignili z nizkega položaja v svetovnem tenisu do boja za največjo ekipno lovoriko,« pravi Murray, saj je bila še leta 2011 Velika Britanija članica II. evro-afriške skupine (tedaj torej eno stopnico nižje celo od Slovenije), zdaj je pred prvo zmago po letu 1936, ko sta bila glavna akterja Fred Perry in Bunny Austin.

Tedaj je bila to deveta zmaga za VB, pri čemer jih je pet dosegla še pod imenom Britansko otočje, medtem ko bi se Belgija z zmago na novo vpisala na častni seznam, na katerem je za zdaj 14 držav, kot zadnja je lani na njem pod vodstvom Stana Wawrinke in Rogerja Federerja pristala Švica. David Goffin, sicer 16. igralec sveta, bo glavno orožje gostiteljev, a dejstvo je, da na najpomembnejših turnirjih presežka doslej ni pokazal, v začetku meseca pa je v Parizu izgubil proti Murrayu z 1:6, 0:6. »Res sem igral slabo, a zdaj bodo razmere drugačne, drugačna podlaga, pozabiti moram na tisti dvoboj in se osredotočiti na prihajajoče,« pravi Goffin, ki bi se z Murrayem lahko pomeril v prvi nedeljski partiji, če zmagovalka Davisovega pokala 2015 tedaj še ne bo znana.