Četverica znana, V Istanbulu mesta še za štiri tenisačice

Na zaključnem mastersu v Istanbulu že Viktorija Azarenka, Marija Šarapova, Serena Williams in Agnieszka Radwanska.

Objavljeno
28. september 2012 16.42
Japan Pan Pacific Open Tennis
S. V., šport
S. V., šport
Tokio – Sezona na ženski teniški turneji se počasi približuje koncu, čez natančno mesec dni bo znana še zadnja zmagovalka velikega turnirja 2012, mastersa, ki ga bo gostil Istanbul. Mesto med osmerico so si že zagotovile štiri najboljše igralke sezone, Viktorija Azarenka, Marija Šarapova, Serena Williams in Agnieszka Radwanska.

Azarenka, Šarapova in Williamsova so si nastop na turnirju najboljše osmerice zagotovile že pred časom, saj gre za igralke, ki so osvojile letošnje grand slame. Azarenka je bila nepremagljiva na OP Avstralije, njen štart v sezono je bil odličen (nanizala je 26 zmag) in je ta čas prva igralka sveta, tako kot je bila štiri tedne po Roland Garrosu Šarapova, ki je v Parizu dopolnila karierni veliki slam. Williamsova medtem blesti zadnjih pet mesecev, v katerih je med drugim v velikem slogu zmagala tudi v Wimbledonu, na OP ZDA in na olimpijskih igrah. »Letošnje leto je bilo zame res nekaj posebnega, s kariernim grand slamom, vrnitvijo na 1. mesto WTA, srebrno olimpijsko kolajno. Sklenitev sezone v Turčiji bo čudovita,« pravi Šarapova, ki z Azarenko in Williamsovo zaokrožuje prvi razred igralk.

Medtem ko Američanka ta teden na močnem turnirju v Tokiu ne nastopa – v skladu z njenim okrnjenim programom –, sta se Belorusinja in Rusinja poslovili v četrtfinalu, a po zelo različnih poteh. Šarapovo je v dveh nizih premagala Samantha Stosur, medtem ko se je Azarenka zaradi slabega počutja Angelique Kerber vdala, ne da bi stopila na igrišče, saj je imela precejšnje zdravstvene težave že v osmini finala proti Roberti Vinci, a Italijanka tega ni znala izkoristiti. Glede na zasedbo, ki je štartala v japonski metropoli, so polfinalistke tako večinoma presenetljive, v bistvu je pričakovana le Radwanska, pri čemer si je Poljakinja prav v Tokiu dokončno zagotovila nastop na mastersu. Ta čas tretja igralka sveta je sicer že nekaj let članica svetovne deseterice, a je v tej sezoni skočila raven višje, nenazadnje je v Wimbledonu prvič zaigrala v finalu turnirja za veliki slam.

Nepričakovana polfinalna para (Radwanska – Kerber in Petrova – Stosur) pa sta pomembna tudi z vidika mastersa, saj se bo bitka za preostala štiri mesta, ki še vodijo v Istanbul, v tednu in pol dodobra zaostrila. Poleg razpleta Tokia bo zelo pomembna še naslednja postaja, v Pekingu, ki bo odgovoril na večino preostalih vprašanj (potem ostajata do mastersa le še dva igralna tedna z manjšimi turnirji) in na katerem bo zasedba popolna. V boju za sklepni turnir ta čas najbolje kaže še Petri Kvitovi (na Japonskem je presenetljivo izgubila že uvodni dvoboj), Kerberjevi, Sari Errani, Na Li, sledijo Stosurjeva, Marion Bartoli in Caroline Wozniacki, ki se je v zadnjih dneh spet pokazala v nekoliko boljši podobi, se v Seulu razveselila prve turnirske lovorike po več kot letu dni, v osmini finala Tokia pa proti Na Li dosegla prvo letošnjo zmago nad igralko svetovne deseterice.

Med dvojicami so mesto med četverico že potrdile Erranijeva in Vincijeva, Liezel Huber in Lisa Raymond ter Andrea Hlavačkova in Lucie Hradecka, že nekaj časa pa je jasno, da na mastersu tokrat ne bo nastopila najboljša slovenska igralka v tej konkurenci, Katarina Srebotnik. Slednja je sicer po OP ZDA, kjer sta z Jie Zheng izpadli že v 1. kolu, novo razočaranje doživela v Tokiu. Slovensko-kitajska naveza je namreč dobila le en dvoboj, v 2. kolu pa sta bili s 6:3, 6:2 boljši Raquel Kops-Jones in Abigail Spears. Novo priložnost bosta Srebotnikova in Zhengova imeli v Pekingu, prav tako kot Polona Hercog. Enako kot v Tokiu, kjer je izpadla že v 1. kolu kvalifikacij, si bo morala tudi na Kitajskem mesto v glavnem žrebu še izboriti, njena prva tekmica pa bo Mathilde Johansson.