Chris Evert idealna mentorica za Pariz

Na Roland Garrosu tudi že brez št. 3: Ajla Tomljanović v Parizu ugnala tretjo nosilko Agnieszko Radwansko.

Objavljeno
31. maj 2014 08.47
S. V., šport
S. V., šport
Pariz – Roland Garros 2014 bi kaj lahko bil znanilec novega rodu. Potem ko je v 1. kolu drugo nosilko Li Na ugnala 21-letna Kristina Mladenović, v drugem pa prvopostavljeno Sereno Williams 20-letna Garbine Muguruza, po tretjem domov odhaja št. 3 Agnieszka Radwanska. Izločila jo je 21-letna Hrvatica Ajla Tomljanović.

Chris Evert je sinonim za Roland Garros, s sedmimi posamičnimi naslovi je najuspešnejša igralka pariškega peska in tudi Američanka je zaslužna za veliki met Tomljanovićeve, ki s še nekaterimi mladimi rojakinjami (Donna Vekić, Ana Konjuh) predstavlja izjemen hrvaški rod. Ajla namreč že od 13. leta trenira na akademiji Evertove na Floridi, kjer je tudi njeno drugo stalno bivališče.

»Veliko srečo imam s Chris ob sebi. Ne le, da mi pomaga na igrišču, tudi zunaj njega se odlično razumeva. Čudovito jo je imeti tako za mentorico kot prijateljico, vedno je zanimivo vedeti, kako te vidi ena najboljših igralk v zgodovini,« je razkrila Zagrebčanka, ki je že pred leti opozarjala nase, a mononukleoza, zavoljo katere je v sezoni 2012 odigrala zgolj šest turnirjev, je terjala velik davek. Lani, ko se je vračala, ji je uspel izjemno velik skok, saj se je med stoterico povzpela s 495. mesta. »Lanska sezona je bila res uspešna, potem pa sem decembra začela delati še z novim trenerjem Davom Taylorjem, kar mi je močno pomagalo, saj je v mojo igro vnesel nekatere stvari, ki sem jih res potrebovala. Njemu gredo zahvale za današnjo zmago,« je pojasnila Tomljanovićeva, ki je že v 1. kolu izločila nekdanjo pariško zmagovalko Francesco Schiavone.

Hrvatica je skupaj z Mladenovićevo in Muguruzo poskrbela, da prvič v odprti eri na turnirjih za veliki slam med 16 ni nobene ob prvih treh nosilk. Ravno Francozinja in Španka pa sta spodbudili Tomljanovićevo, da je še sama prispevala presenečenje. »Ko vidiš, da sta izpadli prvi dve nosilki, dobiš občutek, da zmoreš tudi ti. Nenazadnje sem odrasla z igralkama, ki jima je uspela senzacija. Ko sem stopila na igrišče, sem zares čutila, da lahko zmagam. To se je videlo v moji igri in pristopu, to je bil ključ do zmage,« je razmišljala 78. igralka sveta, za katero pred turnirjem niso napovedovali, da bi lahko prišla do osmine finala. Na Roland Garrosu namreč doslej še nikdar ni igrala v glavnem žrebu – štirikrat je obstala v kvalifikacijah –, prav tako se letos ni prebila na glavni turnir ne v Rimu ne v Madridu, sploh pa na grand slamih ni še nikdar prešla 2. kola … A proti ne najbolj navdahnjeni Radwanski je pred očmi rojakinje Ive Majoli, zmagovalke Roland Garrosa 1997, zasluženo vpisala veliko zmago, prvo nad članico najboljše deseterice. Pri čemer seveda še zdaleč ni nujno, da je rekla zadnjo besedo, bo pa njena naslednja tekmica vsekakor zelo neugodna, namreč Carla Suarez Navarro. Slednja je končala pariške sanje še enega pariškega presenečenja, 18-letne Američanke Tylor Townsend.

Pri moških je šesti dan minil ob pričakovanih rezultatih, sta se pa morala tokrat za zmago bolj potruditi Novak Đoković in Roger Federer. Tako Srb kot Švicar sta namreč izgubila po en niz, prvi proti Marinu Čiliću, drugi proti Dmitriju Tursunovu.

Včeraj je uspešno nastope tudi med mešanimi dvojicami začela Katarina Srebotnik, ki jo danes čaka dvojni spored, prav tako bo med ženskimi dvojicami nastopila Andreja Klepač.