Čilić zmagovalec OP ZDA

Hrvat Marin Čilić je v finalu OP ZDA premagal Japonca Keija Nišikorija s 6:3, 6:3 in 6:3.

Objavljeno
09. september 2014 02.46
TENNIS-OPEN/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Hrvat Marin Čilić je v finalu OP ZDA premagal Japonca Keija Nišikorija s 6:3, 6:3 in 6:3 ter osvojil svojo prvo lovoriko na turnirjih za veliki slam.

25-letni Čilić je proti Nišikoriju izgubil zadnje tri medsebojne dvoboje, tokrat pa je prikazal odlično igro in nadigral svojega nasprotnika, kar se je še posebej kazalo pri številu asov (17:2) in winnerjih (38:19).

Hrvaški tenisač je moral lanski turnir v New Yorku izpustiti zaradi dopinškega prekrška, na letošnjega pa se je vrhunsko pripravil in postal drugi Hrvat z zmago na turnirjih za veliki slam, potem ko je njegov trener Goran Ivanišević leta 2001 slavil v Wimbledonu.

»Ne vem, kako mi je to uspelo. Zasluge gredo moji ekipi, še posebej trenerju Goranu, ki me je naučil, kako uživati v tenisu in se zabavati. To je bil najboljši turnir v mojem življenju. Oba igralca sva bila zelo živčna v prvem nizu, jaz pa sem imel več sreče in sem izkoristil brejk priložnosti. Danes so se uresničile moje sanje in to je velik znak, da se trdo delo poplača,« je povedal Čilić, ki si je priboril svojo tretjo turnirsko zmago v tem letu (Delray Beach, Zagreb) in dvanajsto v karieri.

Potek dvoboja

Marin Čilić se je že v uvodni igri znašel na preizkušnji, saj si je njegov nasprotnik pri vodstvu s 40:30 priboril prvo brejk žogico, ki pa jo je Hrvat uspešno ubranil. Ključni trenutek prvega niza se je zgodil v šesti igri, ko je Čilić izkoristil tretjo brejk žogico in povedel s 4:2, nato pa je pri vodstvu s 5:3 uspešno serviral in po 33 minutah končal niz (6:3).

Drugi niz se je začel po željah Čilića, ki je v tretji igri unovčil četrto brejk priložnost za vodstvo z 2:1, v naslednji igri pa je ubranil dve brejk žogici Nišikorija. Gledalci so v zadnjih treh igrah drugega niza videli tri brejke. Najprej je Hrvat v sedmi igri odvzel servis Japoncu za vodstvo s 5:2, nato mu je Nišikori v naslednji igri vrnil udarec, naposled pa je Čilić v deveti igri izkoristil prvo zaključno žogico (6:3).

Hrvaški tenisač je bil boljši tudi v tretjem nizu. Prvo potezo h končni zmagi je naredil v četrti igri, ko je z brejkom povedel s 3:1, v sedmi je ubranil tri brejk žogice svojega nasprotnika (5:2), v deveti pa je izkoristil drugo žogico za zmago ter se po 114 minutah razveselil največjega uspeha v svoji karieri.

 

OP ZDA, finale ATP (11.424.590 evrov)

Marin Čilić (Hrv/14) - Kei Nišikori (Jap/10) 6:3, 6:3, 6:3