Davisov pokal: v poštev pride le zmaga

Slovenci se bodo v prvi evro-afriški skupini konec tedna pomerili z Južnoafričani.

Objavljeno
10. september 2013 19.50
Ljubljana 01.03.2011 - Novinarska konferenca Davis cup - na sliki Blaz Trupej.foto:Blaž Samec/DELO
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Ljubljana bo te dni dihala povsem košarkarsko, to pa še ne pomeni, da ne bo gostila tudi drugih športnih dogodkov. Na čim več pozornosti tako računa teniška reprezentanca v Davisovem pokalu, ki se bo od petka do nedelje borila za obstanek v I. evro-afriški skupini, izbranci kapetana Blaža Trupeja pa bodo proti Južni Afriki veliki favoriti.

Slovenci in Južnoafričani so se nazadnje (in hkrati prvič) merili lani v Johannesburgu, kjer so gostitelji zmagali s 4:1, prihajajoči dvoboj pa bo pravo nasprotje tistemu izpred poldrugega leta. Medtem ko se je takrat igralo na trdi podlagi in visoki nadmorski višini, se bo tokrat na pesku in v Ljubljani, vse razen slovenske zmage pa bi bilo presenečenje in veliko razočaranje za domačine. Posebej ker bodo gostitelji spet brez prvega loparja, 21. igralca sveta Kevina Andersona, v ekipi ni niti Izaka van der Merweja, ki je v prejšnjem dvoboju tako rekoč sam opravil s Slovenci. Južnoafriško moštvo tako sestavljajo Rik de Voest (162. na ATP), Ruan Roelofse (524.), Dean O'Brien (553.) in Nikala Scholtz (646.), jasno je, da bodo gostje proti Gregi Žemlji (74.), Blažu Kavčiču (105.) Blažu Roli (208.) in Janezu Semrajcu (413.) avtsajderji.

»Zavedamo se, da so tekmeci v prednosti, a vseeno smo prišli po zmago. Razplet lanskega dvoboja je povsem nepomemben, saj so okoliščine povsem drugačne,« priznava južnoafriški kapetan John-Laffnie de Jager, ki je svojo ekipo v Ljubljano pripeljal že v soboto, da bi se lahko igralci kar najbolje privadili razmeram, a prav velike sreče z vremenom doslej niso imeli.

V slovenski ekipi je ta čas največje vprašanje zdravstveno stane Grege Žemlje, za katerega se zdi skoraj nemogoče, da bi igral, a vendar Trupej ni imel pomislekov pri vpoklicu Gorenjca. Gre pač za reprezentanta z izjemno pripadnostjo, od leta 2005 ni izpustil niti enega dvoboja, nanizal je 20 zaporednih nastopov. Nenazadnje bo dobil v nedeljo nagrado ITF za predanost. »Če ne bom zaigral, bom občutil kar nekaj krivde,« je tako dejal na včerajšnji novinarski konferenci naš najboljši igralec, ki bi bil lahko za zgled tudi kakšnemu kolegu, ki ga ta konec tedna ne bo v Tivoliju …

Ne glede na to, da je Aljaž Bedene zavrnil vabilo v reprezentanco, Semrajc in Rola pa še nista igrala »živega« dvoboja v Davisovem pokalu – prvi celo še nobenega na tri dobljene nize, drugi pa le enega, in sicer letos v finalu sredozemskih iger – ter bo tako moral večji del bremena nase prevzeti Kavčič, naš kapetan ostaja optimist. »Igramo doma, na podlagi, ki smo si jo sami izbrali, zato smo favoriti in tega se zavedamo. Bo pa treba kakovost potrditi na igrišču, pri čemer nikakor ne smemo podcenjevati tekmecev, saj se lahko v Davisovem pokalu hitro kaj zalomi. Odločitev o Žemljevem nastopu bo padla v sredo zvečer, odvisna pa bo od njegovega počutja in moje presoje. Kavčič se ta čas sicer še prilagaja na pesek, saj je za njim azijska turneja na trdih igriščih, medtem ko sta Rola in Semrajc igrala na tej podlagi in sta pripravljena zaigrati, če bo to potrebno,« je pojasnil Trupej, ki pa ni želel govoriti o Bedenetu, češ da so v reprezentanci tisti, ki si to želijo, s tistimi, ki jih ni, pa se – za zdaj – ne želi ukvarjati.


Poraženec dvoboja bo imel oktobra še en popravni izpit, in sicer proti Rusiji.