Federer odkljukal še Šanghaj

Švicarski teniški as Roger Federer na današnji svetovni lestvici spet na drugem mestu.

Objavljeno
13. oktober 2014 12.28
S. V., šport
S. V., šport
Šanghaj – Pet zaključnih žogic je rešil Roger Federer v svojem uvodnem dvoboju na teniškem turnirju iz serije masters v Šanghaju proti Leonardu Mayerju, včeraj je švicarski superzvezdnik osvojil eno od redkih lovorik, ki mu je še manjkala v izjemnem mozaiku. Na današnji lestvici je spet 2. igralec sveta, saj je prehitel Rafaela Nadala, dosegljiv je tudi vrh …

Ni veliko pomembnih lovorik, ki jih Federer doslej še ni osvojil, po tej sezoni bi lahko na tem seznamu ostala le še naslova s peščenih turnirjev iz serije masters v Monte Carlu in Rimu. Prihodnji mesec bi se kaj lahko razveselil premierne velike solatne posode, ko se bo Švica v finalu Davisovega pokala pomerila s Francijo, včeraj je odkljukal še Šanghaj. V tem kitajskem velemestu je sicer dvakrat zmagal na zaključnem turnirju najboljše osmerice (2006 in 2007), še nikdar pa, odkar je del serije masters.

V finalu je v dveh podaljšanih nizih ugnal Gillesa Simona, največje delo pa opravil v polfinalu, v katerem je odpihnil Novaka Đokovića. Ugnati Srba na Kitajskem ni ravno mačji kašelj, saj je tam – v Šanghaju in Pekingu – dobil kar 28 zaporednih dvobojev, proti izjemno napadalnemu Federerju, ki je izkoristil prav vsako priložnost za igro pri mreži, pa je bil brez kakršnekoli možnosti. »Vsekakor je bila to ena od najboljših partij, kar jih je odigral proti meni. Igra kot v najboljših časih. Menim, da nisem bil slab, a Roger je odigral popoln dvoboj,« je ocenil prvi igralec sveta, preden se je podal novim izzivom naproti, saj v prihodnjih dneh pričakuje rojstvo otroka.

Federer, ki je bil lani pri številnih odpisan, ko je osvojil zgolj turnir v Halleju, je tako vpisal še četrto letošnjo lovoriko (81. v karieri), drugo iz serije masters po Cincinnatiju. »Moram reči, da je zelo prijeten občutek, ko primeš v roko nov pokal. Res sem presrečen, saj mi turnir pomeni zelo veliko, vedno sem si ga želel osvojiti tudi kot del serije masters. In seveda, zelo sem zadovoljen s svojo igro,« je žarel zimzeleni Federer, ki je seveda navdušil tudi armado svojih navijačev.

Prvič po lanskem maju se bo Federer danes na svetovni lestvici spet povzpel na 2. mesto, na katerem bo prehitel Rafaela Nadala, za katerega je bila kitajska mini turneja veliko razočaranje, saj je v Pekingu izgubil četrtfinale proti Martinu Kližanu, v Šanghaju pa po težavah z vnetim slepičem že uvodni dvoboj proti Felicianu Lopezu. Zdi se kar neverjetno, a 33-letnik bi sezono lahko končal celo na teniškem prestolu. Resda bi se moralo zanj vse razplesti po idealnem scenariju, pa vendarle, le kdo bi kaj takšnega pričakoval pred letom dni. Razlika med vodilnima je namreč slabih 2500 točk, a Švicar jih do konca sezone brani 1060 (in jih lahko osvoji precej več), medtem ko jih Đoković 2500, saj je lani zmagal tako v Parizu kot na mastersu osmerice, pri čemer za nameček ni povsem jasno, ali bo zaradi rojstva otroka sploh branil oba naslova.

»O tem nisem razmišljal niti ne vem, v kolikšni meri je to sploh realno. Menim pa, da je še vedno vse na Novakovem loparju, on bo narekoval razplet, sam si želim le, da bi tudi do konca igral dobro,« na to temo pravi Federer, ki bo sezono končal šele s finalom Davisovega pokala, pred tem pa bo nastopil še v Baslu, Parizu in Londonu, kjer imajo ob njem mesto za zdaj zagotovljeno še Đoković, Nadal in od včeraj tudi Stan Wawrinka.