Federer je Kavčiču pred nosom speljal Ljubičića

Za Blaža Kavčiča je v sezoni 2016 najpomembneje, da se izogne poškodbam.

Objavljeno
17. december 2015 19.29
Blaz Kavcic, tennis player of Slovenia (C) with his coaches Klemen Jakse and Miha Mlakar during press conference after the end of season, on December 17, 2015 in Tennis Academy Breskvar, Ljubljana, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Še eno novo leto se približuje, ob katerem voščilo po čim boljšem zdravju pri Blažu Kavčiču niti najmanj ne bodo prazne besede. Za našim teniškim igralcem je pač še ena sezona, zaznamovana s poškodbami, a v sklepnem delu leta si je le vzel dovolj časa za popolno rehabilitacijo, priprave na novo pa je lahko vendarle spet opravil brez težav.

Potem ko je bila sezona 2015 še ena, v kateri se je boril s poškodbami, je jasno, da si za prihodnjo Kavčič želi le zdravje. Je pa res, da bi v preteklosti kakšno lahko tudi preprečil, če bi si privoščil dovolj premora za celjenje, a kaj ko je življenje teniškega igralca pogosto en sam boj. Če si pač na meji neposredne uvrstitve v glavni žreb turnirja za veliki slam, kjer se delijo veliko denarji, tedaj greš velikokrat tudi prek meje, Ljubljančan dobro ve, kako je to, ko nastopaš tudi delno poškodovan. »Zdaj bi seveda marsikaj naredil drugače, ko bi denimo moral po zdravniških navodilih počivati mesec in pol, sem bil že po dveh, treh tednih spet na igrišču. Po vsaki poškodbi sem se vrnil prekmalu, načeloma bi moral ravnati drugače, zato mi je za nekaj odločitev vsekakor žal. Za druge pač ne, saj sem se dobro zavedal tveganja, žal pa je nato zares prišlo še do poslabšanja poškodbe,« se je nekdaj naš najboljši igralec ozrl na pretekla dogajanja, pri čemer je šlo v nekaterih primerih preprosto za preobremenjenost telesa, v drugih tudi za splet nesrečnih okoliščin.

Potem ko je bilo jasno, da uvrstitve na lestvici ATP ne bo mogel obdržati okoli mest za glavni žreb grand slamov (zdaj je 151.), je le spoznal, da je čas, da odpravi vse zdravstvene težave in se stvari loti na novo. »V zadnjih treh, štirih letih se telesno nisem še nikdar tako dobro počutil, kot se zdaj. Priprave potekajo brez težav, nobenih bolečin ni bilo, končno mi ni bilo treba prilagajati treningov počutju, res sem lahko kakovostno delal. Upam, da se bo to pokazalo v boljši igri v prihodnji sezoni, je pa res, da mi primanjkuje tekem, ni tekmovalnega ritma. Upam, da bom že v uvodnem delu odigral čim več dvobojev, da bi ga čim hitreje ujel,« si je zaželel Kavčič, prav tako, da mu med sezono ne bi bilo treba prilagajati koledarja kakšnim novim nevšečnostim, ampak bo lahko odigral predvidenih 20 do 25 turnirjev.

Konec meseca (26.) se s svojim novim trenerjem Miho Mlakarjem odpravlja na priprave v Dubaj, kjer pričakuje, da bo lahko spet vadil tudi z Rogerjem Federerjem. Slednji je pred kratkim trenerja Stefana Edberga zamenjal za Ivana Ljubičića, ki je bil – zanimivo – tudi Kavčičeva želja. Naš igralec pač že nekaj časa razmišlja o zvezdniškem trenerju, ki so zadnja leta modni, in prav na Ljubičića je pomislil, ko se je Hrvat razšel z Milošem Raonićem. »Z Ljubom smo navezali stik in bil je naklonjen temu, da bi sodelovala, se mi je pa zdelo nenavadno, ko mi je dejal, da se bova pogovorila v Dubaju, kjer da bo tudi on. No, potem pa sem čez dva dneva izvedel, da se je dogovoril s Federerjem. Vseeno pa še mislim, da bi mi lahko pomagal s kakšnim nasvetom in pri kakšnem treningu,« je Kavčič pojasnil, kako mu je Federer pred nosom speljal trenerja. A tudi zavoljo Ljubičića se bo zdaj s slovitim Švicarjem še lažje dogovoril za kakšen skupni trening, kakšno dragoceno učno uro.

Kavčič bo novo sezono začel v kvalifikacijah Chennaija, sledile bodo kvalifikacije OP Avstralije, prvi konec tedna v marcu pa bo tudi pomembna tekma Davisovega pokala proti Romuniji. A kot priznava, je zaradi različnih peripetij z leti izgubil potrpljenje in če ne bo zbrana celotna ekipa, potem vse skupaj nima prav velikega smisla.