Federer prekinil Đokovićev zmagoviti niz

Roger Federer je v 2. kolu zaključnega turnirja v Londonu premagal Novaka Đokovića in napredoval v polfinale.

Objavljeno
17. november 2015 15.04
Posodobljeno
17. november 2015 16.47
TENNIS-ATP-FINALS
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Torkova poslastica zaključnega turnirja v Londonu med Rogerjem Federerjem in Novakom Đokovićem se je končala z gladko zmago Švicarja s 7:5 in 6:2.

Roger Federer je s tem prekinil dva izjemna niza Novaka Đokovića - Srb je pred današnjim porazom dobil zadnjih 23 dvobojev in zadnjih 38 v dvorani -, hkrati pa si je z drugo zmago v Londonu priboril mesto v polfinalu.

Švicar je v prvem nizu zapretil povsem na koncu, v dvanajsti igri, ko je pri vodstvu s 6:5 izkoristil drugo brejk žogo.

Federer je spodbudno začel tudi drugi niz in po dveh igrah vodil z 2:0. Sledil je odgovor Đokovića, ki je v tretji igri prvič odvzel servis nasprotniku in v četrti igri izenačil na 2:2. V drugem delu drugega niza je pobudo prevzel Federer in v šesti igri unovčil prvo brejk žogo za vodstvo s 4:2, dvoboj pa zaokrožil v osmi igri, v kateri je izkoristil drugo brejk žogo za končnih 7:5, 6:2. Dvoboj je trajal 77 minut.

»Danes nisem igral svojega najboljšega tenisa, niti približal se nisem temu nivoju. Pohvaliti moram Rogerja, ki je odlično menjal ritem igre in mi vsakič čez mrežo poslal drugačno žogo. Sam sem naredil preveč neizsiljenih napak in mu v drugem nizu praktično podaril zmago,« je povedal Đoković, ki je v dvorani nazadnje izgubil leta 2012.

Nišikori do prve zmage v Londonu

Japonec Kei Nišikori je po 2 urah in 23 minutah premagal Čeha Tomaša Berdycha s 7:5, 3:6 in 6:3.

Prvi torkov obračun sta začela igralca, ki sta zaključni turnir začela s porazom, tako da sta danes nujno potrebovala zmago. V dvorani O2 je več pokazal Nišikori, ki je na petem medsebojnem dvoboju zabeležil še četrto zmago.

Uvodni niz je bil zelo izenačen in je trajal 62 minut. Nišikori si je ključno prednost priboril v enajsti igri, v kateri je izkoristil tretjo brejk žogo in povedel s 6:5, v naslednji igri pa unovčil prvo zaključno žogo.

Japonec je dobro igro prenesel tudi v drugi niz in po dveh igrah vodil z 2:0, nato pa začel delati številne napake in povsem izgubil zalet. Berdych je tako naprej izenačil na 2:2, nato pa dobil še tri zaporedne igre in se približal zmagi (5:2). Nišikoriju je ob koncu uspelo dobiti le še eno igro, ko je znižal na 3:5, v sledeči pa je Čeh potrdil zmago v nizu in poskrbel za odločilni niz.

V zadnjem delu je bil boljši Nišikori, ki je v osmi igri še tretjič odvzel servis nasprotniku za vodstvo s 5:3 in v naslednji igri potrdil prvo zmago na letošnjem turnirju v Londonu.

 

Skupina Stana Smitha

Kei Nišikori (Jap/8) - Tomaš Berdych (Češ/6) 7:5, 3:6, 6:3.

Roger Federer (Švi/3) - Novak Đoković (Srb/1) 7:5, 6:2.

 

Lestvica

1. Roger Federer (Švi/3) 2 2 0 4:0 2

2. Novak Đoković (Srb/1) 2 1 1 2:2 1

3. Kei Nišikori (Jap/8) 2 1 1 2:3 1

4. Tomaš Berdych (Češ/6) 2 0 2 1:4 0