Federer s Tsongo za prvo pariško zmago

V finalu mastersa v Parizu se bosta jutri pomerila Švicar Roger Federer in Francoz Jo-Wilfired Tsonga.

Objavljeno
12. november 2011 15.41
Posodobljeno
12. november 2011 16.14
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - Švicar Roger Federer se bo za prvi naslov na mastersu v paizu v finalu pomeril s Francozom Jo-Wilfriedom Tsongo. Švicari je v polfinalu s 6:4 in 6:3 premagal Čeha Tomaša Berdycha, Tsonga pa je bil 3:6, 7:6 (1), 7:6 (3) boljši od Američana Johna Isnerja.

Berdych ni imel veliko možnosti proti razigranemu Švicarju, ki je včeraj vpisal svojo 800. zmago v karieri, ob koncu sicer precej klavrne sezone pa očitno spet našel pravo formo.

Federer je Čehu, ki je doslej na turnirju prav tako kazal zelo prepričljive predstave, že v prvi igri odvzel servis, to pa je očitno bilo dovolj, da je hitro in suvereno dobil dvoboj proti igralcu, ki mu je v preteklosti že povzročil veliko težav. Berdych je bil očitno še nekoliko utrujen od maratonskega četrtfinalnega dvoboja, v katerem je izločil drugega nosilca Andyja Murrayja, Federerju pa je lahko začel slediti šele pri zaostanku z 0:3. Švicar je podobno začel tudi drugi niz in takoj izkoristil priložnost za »break« in nato brez večjih naporov prišel do zmage (potreboval je le uro in 20 minut), ki ga je popeljala v finale turnirja v Bercyju, ki ga še ni vpisal med svoje lovorike.

Federer je tako že povsem blizu svoji tretji letošnji turnirski zmagi, toda kljub odsotnosti najvišje postavljenih igralcev, v finalu ne bo imel lahke naloge. Pomeril se bo s Francozom Jo-Wilfriedom Tsongo. Prav s slednjim Švicar, ki je pred tednom dni osvojil turnir v Baslu, nima najboljših izkušenj. Francoz ga je nazadnje premagal v četrtfinalu OP ZDA.

Tsonga in Isner sta na igrišču preživela skoraj tri ure, vse do konca pa je bolje kazalo Američanu. Toda potem ko je dokaj gladko dobil prvi niz in drugega izgubil po podaljšani igri, je v tretjem imel že tri zaključne žoge. Nobene ni izkoristil, Tsonga pa se je ob podpori občinstva vrnil v igro in nazadnje dvoboj tudi dobil.

Izidi, polfinale:

Federer (Švi, 3) - Berdych (Češ, 5) 6:4, 6:3

Isner (ZDA) - Tsonga (Fra, 6) 3:6, 7:6 (1), 7:6 (3)