Federer si bo rano iz New Yorka celil s švicarsko reprezentanco

Danes se bo začelo polfinale Davisovega pokala. V Ženevi dvoboj Švice in Italije, v Parizu Francije in Češke.

Objavljeno
11. september 2014 19.50
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Če bi se TZS uresničil veliki načrt, poimenovan pot v svetovno skupino, bi si od danes do nedelje slovenska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu skušala zagotoviti preboj med 16 najboljših moštev. A Slovenija je za letos tekmovanje že končala, v dvobojih za obstanek oziroma preboj v svetovno skupino je ne bo, jutri ali v nedeljo pa bomo dobili tudi finaliste.

V polfinalu se bosta v Ženevi pomerili Švica in Italija, v Parizu pa Francija in Češka, jasno je, da bo predvsem za Rogerja Federerja to zelo lepa priložnost za celjenje rane, potem ko je na OP ZDA iz rok izpustil morda tudi zadnjo veliko priložnost za osvojitev 18. lovorike za grand slam. Velika solatna posoda je edina zevajoča praznina v njegovi veličastni zbirki, Švicarji pa bodo doma seveda v vlogi absolutnih favoritov. Na papirju je skorajda že težko sestaviti boljšo ekipo, kot sta 3. in 4. (Stan Wawrinka) igralec sveta, pri čemer sestavljata tudi vrhunsko dvojico.

»Imamo odlično ekipo, igramo doma in izbiramo podlago. Brez dvoma smo favoriti in mislim, da to vlogo lahko upravičimo. Letos imamo priložnost, da spišemo zgodovino,« je prepričan Federer, saj Švica še nikdar ni osvojila Davisovega pokala, letos je tretjič v polfinalu v 86 letih nastopanja, njen najboljši rezultat pa je finale iz leta 1992. Švicarsko ekipo dopolnjujeta Marco Chiudinelli in Michael Lammer, a vse »žive dvoboje« bosta odigrala Federer in Wawrinka, pred 18.500 navijači – že samo odprti trening si je prišlo ogledat približno 3000 ljudi – se zdijo Fabio Fognini, Andreas Seppi, Paolo Lorenzi in Simone Bolelli brez resnejših možnosti za presenečenje. Toliko bolj, ker so gostitelji izbrali, da bodo igrali v dvorani v Ženevi na trdi podlagi, je pa res, da je bil prejšnji dvoboj s Kazahstanom – na istem prizorišču – pravšnje opozorilo za Švicarje, saj so gostje vodili z 1:0, 2:1, bolje začeli tudi četrti dvoboj, preden se je Wawrinka, tedaj precej šibek člen, le zbral in zaigral bolje.

Drugi polfinale, ki ga bo gostil Roland Garros, je precej bolj nepredvidljiv, čeprav je francoska četa z Jo-Wilfriedom Tsongajem, Richardom Gasquetom, Gaëlom Monfilsom in Julienom Benneteaujem izredno močna, a Čehi – Tomaš Berdych, Radek Štepanek, Lukaš Rosol, Jiri Vesely – so vendarle dvakratni branilci naslova, potem ko so lani v finalu premagali Srbijo, predlani pa Španijo. »To je najboljša ekipa na svetu. Nihče ne more Davisovega pokala osvojiti dvakrat zapored po naključju. Upam, da bomo le končali njen izjemen niz,« opozarja domači kapetan Arnaud Clement pred Čehi, pri katerih je bil ob obeh zmagoslavjih veliki junak neuničljivi, danes 35-letni Radek Štepanek, ki je obakrat svoji reprezentanci priigral odločilno tretjo točko v petem dvoboju.

Medtem ko najboljša igralca sveta ta konec tedna ne bosta pomagala svojima reprezentancama – Novak Đoković je nastop odpovedal zaradi izčrpanosti, Rafael Nadal pa je poškodovan –, je novi zmagovalec turnirjev za veliki slam Marin Čilić odpotoval v Amsterdam, a za zdaj je predviden le za sobotni dvoboj dvojic, saj je zavoljo vseh obveznosti po zmagi na Nizozemsko prišel z zamudo in seveda močno utrujen.

Pari za obstanek oziroma uvrstitev v svetovno skupino: Indija – Srbija, Brazilija – Španija, Izrael – Argentina (dvoboj bo v ZDA), Kanada – Kolumbija, ZDA – Slovaška, Avstralija – Uzbekistan, Nizozemska – Hrvaška, Ukrajina – Belgija (dvoboj bo v Estoniji).