Federerja grožnja nekoliko zmotila

V Šanghaju se na turnejo vrača tudi Roger Federer, hitro sta se poslovila Bernard Tomic in Mikhail Južni.

Objavljeno
09. oktober 2012 12.28
China Tennis Shanghai Masters
S. V., šport
S. V., šport

Šanghaj – Prvič po OP ZDA se je spet zbrala večina najboljših teniških igralcev sveta – seveda brez Rafaela Nadala –, in sicer na predzadnjem turnirju iz serije masters v Šanghaju. Ta bo pomemben tako z vidika boja za št. 1 med Rogerjem Federerjem in Novakom Đokovićem kot za sklepni turnir v Londonu, na katerem so si za zdaj zagotovili mesto najboljši štirje z lestvice ATP.

Medtem ko sta Đoković in Andy Murray prvič po US opnu zaigrala že minuli teden, se zdaj po nekoliko daljšem premoru vrača tudi Roger Federer. Prvi igralec sveta, ki se je v Flushing Meadowsu nepričakovano poslovil že v četrtfinalu, je po New Yorku sicer nastopil še v Davisovem pokalu in pomagal Švici obstati v svetovni skupini, nato pa telesu privoščil nujno regeneracijo. Tako je bil tudi njegov nastop v Šanghaju vprašljiv, njegove priprave pa je v manjši meri zmotila tudi nenavadna grožnja s smrtjo (za 6. oktober) na eni od spletnih strani.

»Ni dvoma, da je to vsaj delno odvrnilo pozornost od tenisa, a pač tudi takšne stvari dandanes pridejo s slavo,« je vse skupaj mirno prenesel Federer, ki tokrat na Kitajsko tudi ni pripotoval z ženo in dvojčicama, a ne zaradi grožnje, pač pa zato, ker se je tudi sam zadnji hip odločil za pot, saj se je telesno počutil dovolj dobro oz. celo bolje, kot je pričakoval. Pri 31 letih mora pač svojemu telesu in s tem koledarju posvečati še več pozornosti, kot jo je doslej, za kar je pravi mojster, saj se je izognil omembe vrednim poškodbam.

Švicar je sicer včeraj začel 299. teden na 1. mestu ATP, že v Šanghaju pa bi ga lahko tudi izgubil, če bi se zanj uresničil črni scenarij in bi izpadel pred četrtfinalom, kar je malo verjetno, Đoković pa bi na drugi strani osvojil turnir. »Seveda upam, da bom leto končal na 1. mestu ATP, vendar pa to ni glavni cilj. Če bi bil, potem bi igral že prejšnji teden v Tokiu ali v Pekingu in podobno. Svoj cilj za letos sem dosegel, spet sem se vrnil na prestol in osvojil turnir za veliki slam, ta hip je najpomembneje, da dobro odigram v Šanghaju,« razmišlja Federer, ki je lani izpustil kitajski masters, tokrat pa se nadeja, da bo v žep pospravil rekordni 22. naslov iz te serije turnirjev. Ta čas si 1. mesto deli z Nadalom. Na prvega tekmeca sicer še čaka, saj se bo v 2. kolu pomeril ali z Yen-Hsun Lujem ali Ze Zhangom, branilec naslova Murray čaka na zmagovalca partije med Bernardom Tomićem in Florianom Mayerjem, Đokovićev tekmec pa bo Grigor Dimitrov.

Hercogova že izpadla

Najboljša slovenska igralka Polona Hercog pa nadaljuje v slogu toplo-hladno. Potem ko je po zmagi v Båstadu do prejšnjega dobila zgolj en dvoboj, nato pa se na močnem turnirju v Pekingu prebila v osmino finala, je v Osaki (220.000 $) spet izpadla v 1. kolu. S 6:4, 6:4 jo je premagala Heather Watson, 71. igralka sveta, kar pomeni, da je na najnovejši lestvici WTA natančno deset mest pred Hercogovo.

Izidi turnirja serije masters v Šanghaju, 1. kolo

Denis Ištomin (Uzb) - Carlos Berlocq (Arg) 4:6, 6:2, 6:1;

Stanislas Wawrinka (Švi/13) - Albert Ramos (Špa) 7:6 (1), 7:6 (5);

Florian Mayer (Nem) - Bernard Tomić (Avs) 6:4, 6:0;

Kei Nišikori (Jap/14) - Wu Di (Kit) 6:2, 6:4.