Glede na okoliščine v tej sezoni iztržili maksimum

Slovenija zanesljivo obstala v I. evro-afriški skupini Davisovega pokala, Južno Afriko ugnala s 4:1.

Objavljeno
15. september 2013 22.53
Tenis Slovenija Južna Afrika - Blaž Rola in Blaž Kavčič 14.septembra 2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Tudi sezono 2014 bo slovenska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu začela v I. evro-afriški skupini, potem ko si je nadvse prepričljivo zagotovila obstanek na tej ravni tekmovanja. V treh »živih« dvobojih namreč Blaž Kavčič in Blaž Rola nista izgubila niti niza, skupna zmaga nad Južno Afriko pa je bila 4:1.

Prav nikakršne dramatičnosti, pogosto videne v Davisovem pokalu, ni bilo konec tedna na tivolskih igriščih. Gostitelji so bili vsaj za razred boljši in so zanesljivo upravičili vlogo papirnatih favoritov. Na počasnem pesku so bili gostje brez vsakršnih možnosti, četudi je najboljši slovenski igralec Grega Žemlja, ki je zbral kar dvajset zaporednih nastopov, zaradi bolezni dvoboje spremljal zgolj s klopi (roko na srce, tudi najboljši Junoafričan Kevin Anderson, ki je na ATP na 21. mestu, za reprezentanco že nekaj časa ne igra). Kavčič in Rola sta zlahka dobila prve tri dvoboje, četrto točko je včeraj – ko se je spored zaradi dežja začel z dveurno zamudo – pristavil še Janez Semrajc. Edino zmago so Južnoafričani vpisali, ko se je zavoljo slabega počutja Rola v zadnji partiji vdal, a »mrtvi« dvoboji so bolj ali manj le nebodigatreba.

Osnovni cilj sezone – obstanek na tej ravni, ki je zgolj eno stopnico pod svetovno skupino – so izbranci kapetana Blaža Trupeja izpolnili, več se niti ni zdelo realno. Ne ob žrebu, ki je Sloveniji za 1. kolo namenil Poljsko v gosteh, ta je imela za nameček tedaj v svojih vrstah Jerzyja Janowicza. Wimbledonski polfinalist denimo ta konec tedna ni nastopil, saj se je na OP ZDA poškodoval, s tem je Poljska dobila povsem novo podobo in v boju za uvrstitev v svetovno skupino jo je v Varšavi zanesljivo odpravila Avstralija. Poljaki tako ostajajo v isti skupini kot Slovenija. »Mislim, da smo v tej sezoni iztržili maksimum. Če pač upoštevamo žreb, poljsko zasedbo in Žemljevo zdravstveno stanje, ki je bilo februarja prav tako zelo slabo. To so zelo pomembni dejavniki, žreb pa je vsekakor zaznamoval najpomembnejši del naše sezone v tem tekmovanju. A obdržali smo se v I. evro-afriški skupini in v osnovi smo lahko zadovoljni,« je črto pod ekipni del sezone 2013 potegnil Trupej, še vedno prepričan, da ima njegova izbrana vrsta potencial za preboj v svetovno skupino.

Seveda pa se bo moralo kar nekaj stvari postaviti na pravo mesto. »Dejstvo je, da bo naša skupina prihodnje leto še močnejša, saj bodo tu Poljaki, Slovaki, Hrvati, Latvijci, če omenim le nekatere ekipe. Več kot 70 odstotkov razpleta bo odvisno od žreba in postave, tako naše kot tekmečeve,« pravi kapetan, ki je po koncu dvoboja vendarle spregovoril tudi o Aljažu Bedenetu, ki je še tretjič zapored odpovedal nastop, saj se je želel osredotočiti na svojo kariero in osvojiti kar največ točk za svetovno lestvico. To mu je uspelo, saj je osvojil Banjaluko, so pa točke – mimogrede – na voljo približno enajst mesecev na leto in seveda se jih da osvajati tudi v tednih, ko ni Davisovega pokala … »Teniška zveza je vložila veliko energije v to, da bi Bedene igral, pri vseh športnikih, ki ne želijo igrati za reprezentanco, pa gre za problem vrednot. Ne poznam niti enega igralca, ki bi zaradi nastopanja za reprezentanco nazadoval in bi mu zaradi tega propadla kariera. Če si kakovosten, si pač kakovosten,« meni Trupej, ki sicer Bedenetu vrat v reprezentanco ne bo zapiral, je pa povsem jasno, kateri tekmovalci bodo imeli prednost nastopa. Nenazadnje je z Rolo Slovenija očitno dobila igralca prihodnosti.