Hewitt se je moral uščipniti v garderobi

Avstralec Lleyton Hewitt je na OP ZDA pripravil presenečenje in izločil Juana Martina del Potra.

Objavljeno
01. september 2013 09.38
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
New York – Šest kirurgov je Lleytonu Hewittu pred dobrim letom in pol dejalo, da se lahko poslovi od tenisa, če se bo odločil za operacijo stopala. K sreči je Avstralec našel tudi strokovnjaka z bolj optimističnim pogledom, premagal še eno poškodbo in še posebej na turnirjih za veliki slam ostal igralec, ki ga ne gre nikdar odpisati. Na OP ZDA je to potrdil z zmago nad Juanom Martinom del Potrom.

Lleyton Hewitt je zares neverjeten borec, zaljubljenec v tenis, saj ne glede na vse uspehe, ki jih je dosegel, vse milijone, ki jih je zaslužil, na tri majhne otroke in zdravstvene težave, ki jih je imel, vztraja in vztraja na turneji. Pri 32 letih vsa vprašanja o upokojitvi zavrača, strast do igre je še vedno preveč goreča, da bi zaživel veliko mirnejše življenje teniškega upokojenca. In za teniški svet je to samo dobro, Avstralec je namreč vedno znova – posebej na turnirjih velike četverice – tisti, ki bi lahko presenetil, noben tekmec, ki ga zagleda v svojem delu žreba, se ga ne razveseli. In potem ko smo že v 1. kolu OP ZDA pri moških videli nenavadno veliko porazov nosilcev, je v drugem zares počilo: Hewitt, zmagovalec New Yorka pred 12 leti (tedaj je v finalu ugnal Peta Samprasa), je po izjemnem boju s 6:4, 5:7, 3:6, 7:6 (2), 6:1 izločil Juana Martina del Potra, Argentinca, ki je prav tako že osvojil OP ZDA (2009) in ki vedno znova sodi v ožji krog kandidatov za mešanje štren veliki četverici. Ne nazadnje je tudi letos v Wimbledonu za las ostal brez finala po izjemnem obračunu z Novakom Đokovićem. A Hewitt je že dokazal, da ima recept za igro proti takšnim velikanom. Potem ko ga je dvakrat doslej ugnal na travi, ga je včeraj presenetil še na Argentinčevi veliko boljši podlagi, betonu.

In to 18 mesecev za tem, ko se je odločil za zapleteno rekonstrukcijo palca leve noge, po kateri je nadaljevanje njegove kariere viselo v zraku. »Obiskal sem sedem, osem zdravnikov in vsaj šest mi jih je reklo, da se bom moral upokojiti, če se bom odločil za operacijo. Zares sem hvaležen, da sem nato našel strokovnjaka, ki je verjel vame, skupaj sva bila precej optimistična, čeprav nisva bila stoodstotno prepričana, ali bom še lahko nastopal med posamezniki, bolj sva razmišljala o dvojicah. Ko sem se vrnil na igrišča, se na Roland Garrosu (poraz v 1. kolu proti Blažu Kavčiču, op. p.) in v Wimbledonu nisem počutil dobro, zadnje leto pa je vse skupaj veliko boljše,« je kolo časa zavrtel nazaj nekdaj prvi igralec sveta, ta čas pa 66., ki je včeraj dobil potrditev, da se je odločil pravilno in da se je garanje za vrnitev splačalo.

Premagati v nočnem delu programa na osrednjem igrišču šestega igralca sveta, za nameček še po takšnem boju, pač ni mačji kašelj. »Takšni dvoboji, takšni trenutki so vzrok, da še igram. Ne vem, koliko let mi je še ostalo, a zares sem si želel spet nastopiti na tem igrišču. Vzdušje je bilo neverjetno, občutki prečudoviti, želel sem vsrkati prav vsak trenutek,« je bil navdušen Avstralec, ki zdaj toliko bolj ceni vsak dvoboj, razplet pa je tudi njega močno presenetil. »Ko sem se vračal v garderobo, sem se moral uščipniti, da sem se prepričal, da je vse skupaj res,« je priznal zimzeleni Hewitt, ki je spet spominjal na svoje najboljše čase, zato se razumljivo zdaj postavlja vprašanje, kako daleč lahko pride na turnirju. Njegov naslednji tekmec bo s povsem druge ravni, kot je bil del Potro, namreč 102. na svetu Jevgenij Donskoj, če bo uspešen, pa bi se v osmini finala lahko pomeril s 35-letnim Tommyjem Haasom, s katerim sta loparja prvič prekrižala še v prejšnjem tisočletju …

Medtem se je OP ZDA že končalo za povratnico Martino Hingis. Nekdanja prva igralka sveta, ki se je odločila znova poskusiti med dvojicami, je namreč izpadla v 1. kolu tako med ženskimi (z Danielo Hantuchovo) kot med mešanimi (z Maheshem Bhupathijem) dvojicami.