ITF: Če bi Čilić uporabil Google ali Wikipedio, ne bi bil v težavah

Marin Čilić se je po pozitivnem dopinškem testu s poškodobo skušal izogniti negativni publiciteti pred Wimbledonom.

Objavljeno
24. september 2013 19.35
Postovani,
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Hrvaški teniški igralec Marin Čilić je zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil devetmesečno prepoved igranja in zato že končal sezono. Kot je sporočila Mednarodna teniška zveza (ITF), je bila izmišljena tudi že njegova poškodba, zaradi katere je končal nastope na Wimbledonu.

Čilić je med elitnim tunirjem na »sveti travi« izvedel za pozitivni test, zato se je raje umaknil s turnirja in se izognil negativni publiciteti. Kot razlog je navedel poškodbo kolena. Ker je tedaj veliko igralcev končala turnir zaradi dejanskih težav s koleni, so prireditelji že poslušali kritike zaradi zahtevne podlage.

Hrvaški teniški igralec je bil pozitiven na prepovedani niketamida. V Wimbledonu 10. nosilec je pred tem izgubil finale turnirja v Queensu, v Wimbledonu pa se je poslovil 26. junija pred dvobojem s Francozom Kennyjem de Schepperjem. Takrat je sprejel začasen suspenz zaradi dopinškega testa, zdaj ga čaka devetmesečna prepoved.

»Čilić je igral in dobil dvoboj prvega kroga v Wimbledonu 24. junija. Odtlej ni več igral. 26. junija so njegovi odvetniki v Bruslju v njegovem imenu odgovorili, da je prostovoljno sprejel začasni suspenz do dokončne odločitve in se odpovedal testu vzorca B, kljub temu, da je imel pravico do njega. Odpovedal je nadaljnje nastope v Wimbledonu, kot razlog pa navedel poškodbo kolena, da bi se izognil sovražni publiciteti,« so v poročilu zapisali pri protidopinškem oddelku ITF.

Čilić je prepovedano sredstvo zaužil z glukoznimi tabletami, kupljenimi v Monte Carlu. Protidopinškemu oddelku so pojasnili, da je bil zraven priložen letak, ki je opozarjal na možnost pozitivnega dopinškega testa, a je Čilić pojasnil, da ni razumel francoskega jezika. Kljub temu so pri ITF menili, da bi Čilić lahko prej preveril tablete, hkrati pa sprejeli njegovo pojasnilo, da sredstva ni vzel zavedno in da s tem ni želel izboljšati svojih predstav na igrišču.

»Produkt je imel na vrhu besedo Coramine. Igralec pozna spletne strani, kot sta Google in Wikipedia. Vzelo bi mu le nekaj minut, da bi vtipkal besedo Coramine in izvedel, v kakšni nevarnosti je,« so še zapisali pri ITF. Čilić je v svoj zagovor še dejal, da je bil takrat pod hudim stresom zaradi slabih odnosov med trenerjem Bobom Brettom in starši, a mu tega pri ITF niso verjeli. Hrvat je tako že vložil pritožbo na Mednarodno športno sodišče v Lozani (CAS).