Ivanišević se lahko po prvi trenerski zmagi že upokoji

Nadvse ponosen na svojega varovanca Marina Čilića je bil po sinočnji zmagi v New Yorku nekdanji as Goran Ivanišević.

Objavljeno
09. september 2014 22.27
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Kdo bi si mislil, da lahko hrvaški teniški igalec Marin Čilić leto dni po kalvariji zaradi suspenza in težav s protidopinškimi oblastmi, postane zmagovalec enega od turnirjev velike četverice. Toda potem ko je v polfinalu tako suvereno ugnal rekorderja Švicarja Rogerja Federerja, je bila premierna zmaga že povsem blizu. V finalu je nato v treh nizih premagal še Japonca Keija Nišikorija in povzročil teniško norijo na Hrvaškem, kakršne ni bilo vse od najboljših časov Gorana Ivaniševića.

Prav slednji je bil morda ključni mož za Čilićev uspeh. Z rojakom je začel delati lani, še ne 26-letni igralec iz Međugorja pa je v tem času naredil viden napredek. Šele 12. igralec sveta je na igriščih Flushing Meadowsa uprizoril izjemno serijo, brez izgubljenega niza je ugnal Čeha Tomaša Berdycha, Federerja in naposled Nišikorija.

»Že pred finalom sem dejal, da bo zmagal tisti, ki bo bolje obladoval svoje živce. In točno to se je zgodilo. Že po nekaj igrah se je videlo, da je na igrišču ostal le še en igralec in to je bil Marin. Nišikori ni mogel držati koraka z njim, v nobenem teniškem pogledu,« ga je pohvalil Ivanišević in še dejal: »Teh zadnjih deset nizov na turnirju je bilo najboljših deset nizov v njegovem življenju.«

Veselje v hrvaškem taboru je bilo kajpak nepopisno, Ivanišević se je svoje prve trenerske lovorike veselil skoraj kot kakšne iz igralskih vrst. »To ni njegova edina zmaga, še bo zmagoval na turnirjih za grand slam,« je dejal Ivanišević, ki je v New Yorku najdlje napredoval do polfinala, leta 1996. »Neverjetno, res izjemno. Tako zelo sem ponosen, daj je odigral takšen finale,« je še dejal.

 

V burnem obdobju zaradi suspenza je Čilić močno popravil svojo igro, še dodatno izboljšal začetni udarec, ki je bil njegov glavni atribut v velikih dvobojih. Potem ko je boj s protidopinškimi oblastmi že dobil na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS), je zdaj prišel do najslajšega zadoščenja. Mnogi ga zdaj že vidijo med favoriti na OP Avstralije.

»To je bila njegova druga priložnost. Izkoristil jo je in zasluženo zmagal. Zdaj se lahko zgodi vse. To, kar je kazal, to je pravi tenis. Za njim je težko leto, ta zmaga je prišla v najboljšem možnem trenutku. Zdaj lahko le še napreduje. Njegovo življenje pa nikdar ne bo več enako,« je dejal 42-letni zvezdnik in se pošalil, da se lahko zdaj po zmagi že upokoji kot trener.