Japonski maratonec bo izzval še Đokovića

Japonec Kei Nišikori na OP ZDA po Milošu Raoniću ugnal tudi Stana Wawrinko.

Objavljeno
04. september 2014 19.55
Posodobljeno
05. september 2014 12.00
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

New York – Že osmič zapored se je Novak Đoković uvrstil v polfinale OP ZDA, pri čemer njegov četrtfinalni obračun z Andyjem Murrayem teniških sladokuscev ni pustil na cedilu, prav tako pa sta za izjemen dvoboj poskrbela Stan Wawrinka in Kei Nišikori. Slednji se spreminja v pravega maratonca in je še drugič zapored slavil v petih nizih ter na noge dvignil domačo Japonsko.

Dvoboj Đokovića in Murraya je bil že njun 21. medsebojni, zgolj trikrat pa sta se pomerila pred četrtfinalom, kar pomeni, da je vložek vedno znova izjemen, ko stopita na igrišče. Tokratna partija ni bila nikakršna izjema, ne le zavoljo tega, ker je prinašala polfinale, ampak tudi zaradi dvomov, ki so se pri obeh igralcih porajali pred začetkom turnirja. Pri čemer so bili Murrayevi vendarle globlji, saj je za njim slaba sezona, za Đokovićem pa zgolj ponesrečena severnoameriška turneja. A oba sta se v New Yorku pokazala v veliko boljši luči, sploh Škot je zaigral najbolje po lanskem Wimbledonu, ki ga je tudi osvojil. Pa vendarle tudi to za zmago nad prvim igralcem sveta ni bilo dovolj, čeprav ni bil daleč, igralca sta bila še bolj izenačena, kot bi sklepali zgolj po končnem izidu.

V dvoboju, ki je ponudil dolge igre, dolge točke, precej neizsiljenih napak, a na drugi strani tudi mojstrskih potez, je bilo pač še kako pomembno izkoriščanje ponujenih priložnosti in v tem je bil Nole veliko boljši. Murray je namreč izkoristil zgolj 4 od 16 žogic za break, Đoković 7 od 10, kdo je osvojil pomembne točke, ki so bile jeziček na tehtnici, je jasno, je pa sicer Srb tako v prvem kot v drugem nizu zapravil vodstvo s 4:1 oz. 3:1. »Vedel sem, da bo dvoboj dolg in naporen ter da bo bolj agresiven igralec zmagal. Oba sva nastopila po najboljših močeh, četudi tenis na trenutke ni bil najlepši. Res sem vesel, da sem si zagotovil še en polfinale,« je po treh urah in pol četrtfinalne bitke dejal Đoković, ki pa je vendarle garal manj časa kot njegov polfinalni tekmec.

In to ne le včeraj, Kei Nišikori je v zadnjih dveh dvobojih na igrišču preživel več kot osem ur in pol, prav neverjetno pa je, kako se je pobral po naporni partiji osmine finala proti Milošu Raoniću, ki se je za nameček končala še po 2. uri zjutraj, kar pomeni, da je imel tudi manj časa na voljo za počitek. Pa je vendarle zdržal še en maraton, tokrat proti tretjemu nosilcu Wawrinki in tako japonskemu moškemu tenisu zagotovil prvi polfinale na turnirjih za veliki slam v odprti eri. »Telo je bilo skoraj stoodstotno nared, dobro sem se počutil, precej spočit. Začel sem sicer nekoliko živčno, zadržano, a dlje ko je trajal dvoboj, bolj samozavesten sem bil. Občutek ob prvem polfinalu je izjemen, upam, da bom še naprej igral dobro, predvsem pa, da bom za naslednji dvoboj stoodstotno pripravljen,« je dejal presenetljivi polfinalist, ki bo zdaj vendarle imel nekaj več časa za počitek, saj sta oba polfinala na sporedu jutri. Đoković in Nišikori sta se doslej pomerila dvakrat, vsak je dobil po en dvoboj, je pa res, da so od zadnjega dvoboja minila že skoraj tri leta.