Jubilej Rogerja Federerja

Švicarski teniški igralec Roger Federer je pred petnajstimi leti osvojil svoje prve ATP točke.

Objavljeno
25. september 2012 01.20
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Številka ena moškega tenisa, Roger Federer, ki ga mnogi športni analitiki označujejo za najboljšega igralca v zgodovini tega športa, praznje poseben jubilej, saj se je pred petnajstimi leti prvič uvrstil na lestvico ATP.

Bilo je 22. septembra 1997, ko je takrat 16-letni Federer z 12 točkami zasedel 803. mesto, leto kasneje je kot mladinec že zmagal v Wimbledonu. Od takrat je njegova kariera strmo naraščala, do danes pa je Švicar osvojil kar 76 turnirskih zmag, od tega 17 na t. i. »grand slam« turnirjih - sedem v Wimbledonu, pet v ZDA, štiri v Avstraliji in enega v Franciji - pri čemer se je vsaj petkrat uvrstil v finale vsakega od teh turnirjev, kar ni uspelo še nikomur.

Roger Federer je v svoji karieri na vrhu ATP lestvice preživel rekordnih 297 tednov, od tega nepretrgoma kar 237 tednov (2. februar 2004 - 18. avgust 2008). 31-letni teniški igralec ima za seboj 674 dvobojev, izgubil jih je 194.

Zaradi njegovih številnih dosežkov ne preseneča dejstvo, da je Švicar v profesionalni karieri le s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 70 milijonov dolarjev.

Po uspešni sezoni, v kateri se je znova vrnil na vrh ATP lestvice, je sporočil, da je izčrpan, tako da nujno potrebuje počitek, medtem pa bo razmišljal, kdaj se bo najbolje vrniti na teniška igrišča.