Karolina Pliškova postala »naključna« junakinja

Češka v finalu pokala fed doma s 3:2 premagala Rusijo. O zmagovalkah odločal šele tretji niz petega dvoboja.

Objavljeno
16. november 2015 04.20
S. V., šport
S. V., šport
Praga – Češka ima še naprej najmočnejšo žensko teniško ekipo. Petra Kvitova in druščina sta namreč še četrtič v petih letih osvojili pokal fed, konec tedna so Čehinje v finalu ugnale Rusijo. Tesno, da tesneje ne bi mogle, saj je o zmagovalkah odločal tretji niz pete partije, torej dvojic. Odločilno točko sta gostiteljicam priigrali Karolina Pliškova in Barbora Strycova.

»Že dvakrat smo slavile doma in vesele smo, da imamo tokrat tako močne tekmice – ob zmagi bomo tako še srečnejše,« je finale pokala fed napovedala najboljša češka igralka Petra Kvitova in ni se uštela. Zmaga gostiteljic je bila na koncu še toliko slajša, ker so jo dosegle po pravi srhljivki (včeraj so se najprej znašle v skupnem zaostanku z 1:2 in nato v odločilnem dvoboju še z 0:1 v nizih), konec tedna v praški dvorani pa je prinesel pravi teniški praznik z veliko ekipnega duha, tekmovalnosti, strasti, navdušeno množico navijačev in izenačenostjo do samega konca.

V tej zgodbi pa Kvitova ni bila glavna domača akterka, ampak je vloga junakinje pripadla Karolini Pliškovi. Ker je Lucie Šafarova, druga najboljša češka igralka med posameznicami in prva med dvojicami, zbolela, je včeraj – po sobotnem porazu proti Mariji Šarapovi – najprej pri zaostanku Češke z 1:2 vrnila svojo ekipo v igro, nato pa je ob Barbori Strycovi vskočila še za odločilno tekmo. Šafarova namreč ni bila nared niti za to partijo, gostiteljice pa so imele ob tem tudi precej sreče, da pri tekmicah ob Jeleni Vesnini ni mogla zaigrati Jekaterina Makarova. Gre namreč za navezo, ki je skupaj osvojila že dve lovoriki za veliki slam (Roland Garros 2013 in OP ZDA 2014), a Makarova zaradi poškodbe noge ni igrala vse od OP ZDA in četudi jo je ruska kapetanka Anastasja Miskina vpoklicala v ekipo, je očitno ocenila, da bi bilo tveganje preveliko, če bi jo poslala v ogenj, zato jo je zamenjala z Anastasjo Pavljučenkovo.

Češki se je menjava pričakovano manj poznala – Strycova je denimo še tretjič dobila odločilni dvoboj, vsakič z drugo soigralko –, Pliškova pa je tudi tu blestela s svojo napadalnostjo in že v svojem prvem letu nastopanja v pokalu fed prišla do lovorike. »Glede na mojo neizkušenost v tem tekmovanju in prvi nastop med dvojicami sem s predstavo izjemno zadovoljna, zmaga med posameznicami pa je vsekakor ena največjih v moji karieri,« je žarela 23-letna Pliškova, potem ko je Češka prišla (vštevši tudi obdobje Češkoslovaške) do devetega ekipnega naslova.

Nova sezona se bo začela prvi teden februarja (pari v svetovni skupini I so Romunija – Češka, Nemčija – Švica, Francija – Italija, Rusija – Nizozemska), Slovenija pa bo po letošnjem spodrsljaju, ko se ni uvrstila v I. evro-afriško skupino, še naprej igrala v II. evro-afriški.

Češka : Rusija 3:2 – Ka. Pliškova, Strycova : Pavljučenkova, Vesnina 4:6, 6:3, 6:2, Kvitova : Šarapova 6:3, 4:6, 2:6, Ka. Pliškova : Pavljučenkova 6:3, 6:4, Kvitova : Pavljučenkova 2:6, 6:1, 6:1, Ka. Pliškova : Šarapova 3:6, 4:6.