Kavčič še tretjič ob finiš sezone?

Slovenskega teniškega igralca Blaž Kavčič pesti poškodba hrbta, Aljaž Bedene se na igrišča vrača oktobra.

Objavljeno
18. september 2012 13.48
Ljubljana 22.09.2011 - Tenis - Blaz Kavcic in Aljaz Bedene.foto:Blaz Samec/DELO
S. V., šport
S. V., šport
Ljubljana – Še pred kratkim se je zdelo že skorajda stoodstotno, da si bodo mesto v glavnem žrebu OP Avstralije neposredno zagotovili kar trije slovenski igralci, kar bi bil za naš tenis seveda velik uspeh. Ta čas pa se to ne zdi več tako gotovo, saj Aljaž Bedene ni igral od 2. kola kvalifikacij OP ZDA, Blaža Kavčiča pa muči poškodba hrbta.

Še vedno je sicer zelo velika verjetnost, da se bodo vsi trije naši najboljši igralci izognili kvalifikacijam Melbourna, a dejstvo je, da stanje ta čas ni najbolj rožnato. Težavam se je izognil le Grega Žemlja, od včeraj najvišje uvrščeni Slovenec na svetovni lestvici (69.), ki ta teden nastopa na turnirju ATP v St. Peterburgu, Kavčičeve preglavice so se začele prejšnji teden, Bedenetovo stanje pa se že izboljšuje. Slednji je moral po porazu v 2. kolu kvalifikacij OP ZDA na nujno operacijo slepiča – ta bi se mu sicer v roku 12 ur razlil –, ki je nato zahtevala 17 dni mirovanja, zdaj pa se spet počasi vrača k treningu, pri katerem je razumljivo še vedno zelo omejen.

»Zdaj bo predvsem pomembno, da se bom telesno dobro pripravil, temu se bom moral resno posvetiti, pri čemer za zdaj pač še ne smem dvigovati stvari. Po teniški plati mislim, da bom hitro ujel stari ritem, za telesno pa bom potreboval več časa. Res škoda, da se je vse to dogajalo prav zdaj, ko sem načrtoval štiri turnirje v nizu,« je s težkim srcem prekrižal challengerja v Genovi in Banjaluki ter turnirja ATP v St. Peterburgu in Bangkoku. Za nameček je v bolečinah odigral že 2. kolo newyorških kvalifikacij, vse to pa je sledilo odličnemu nizu na kitajskih challengerjih, kjer je vpisal finale, zmago in četrtfinale ter si tako zagotovil najvišjo uvrstitev v karieri na lestvici ATP (79. mesto).

Bedene, ki je po operaciji izgubil tudi kar pet kilogramov, se bo na turnejo vrnil drugi teden v oktobru, tako da bo imel še kar nekaj priložnosti za nabiranje točk. Če bi bil pri tem povsem neuspešen – kar je malo verjetno –, bi sezono končal okoli 110. mesta, kar pomeni, da mu prvi nastop v glavnem žrebu turnirja za veliki slam ne bi smel uiti. »Upam le, da se ne bo ponovila zgodba OP ZDA,« se nadeja Bedene, ki je v New Yorku neposredno uvrstitev na turnir zgrešil za las, za en teden.

Če je 23-letni Ljubljančan prepričan, da se mu Melbourne ne bi smel izmuzniti, pa je njegovega dve leti starejšega kolega Kavčiča zajelo kar manjše malodušje. Potem ko ni skrival nezadovoljstva nad svojo formo in igro, se je moral prejšnji teden na challengerju v Banjaluki, kjer je branil naslov, v 1. kolu vdati. »Pri enem od udarcev me je v hrbtu močno zabolelo, a sem odigral niz do konca, nato ni šlo več, na koncu pa je bilo tako hudo, da nisem mogel niti pod prho …« opiše Kavčič, ki je bil tako tudi ob sto točk za svetovno lestvico, kar je pomenilo padec za 20 mest in ta čas se še komajda drži v stoterici. Seveda to ni najhuje, zdravje je vendarle veliko pomembnejše, pri čemer se je ta hip znašel v nekakšni slepi ulici.

»Ne vem, kdaj se bo stanje izboljšalo, glede tega ni nič jasnega, zato tudi ne vem, katere nastope vse bom moral izpustiti. Načeloma so za odpravo teh težav potrebni dva do trije meseci, s posebnimi terapijami, ki jih opravljam in so zelo boleče, pa bi moralo iti hitreje. Prej kot v treh tednih gotovo ne, koliko bo zares trajalo, pa bo pokazal šele čas,« pravi Kavčič ter ob tem ne skriva razočaranja in jeze, ko se mu že tretjo sezono zapored dogajajo podobne stvari. Predlani je izpustil ves oktober, nato pa je precej neuspešno poskusil na nekaj turnirjih, medtem ko je moral lani prečrtati kar zadnja dva meseca sezone. Tokrat je moral odpovedati St. Peterburg, enako ga čaka z Bangkokom, nato …

»Pričakujem, da bom letos še igral, v načrtu pa imam štiri challengerje v Braziliji. Kaj se bo iz tega izcimilo, bomo še videli glede na vse, kar se mi dogaja, pa se mi lahko zgodi tudi to, da bom izpadel iz glavnega žreba OP Avstralije,« zmajuje z glavo Kavčič.