Končno stopil iz Federerjeve sence

Stanislas Wawrinka z zmago nad Andyjem Murrayem na OP ZDA dočakal svoj trenutek.

Objavljeno
07. september 2013 12.26
TENNIS-OPEN/
S. V., šport
S. V., šport
New York – Stanislas Wawrinka je že nekaj let bolj ali manj stalni član najboljše dvajseterice teniških igralcev, tudi deseterice, pa vendarle bi lahko napisal roman o tem, kako je nenehno živeti v senci. V senci Rogerja Federerja, seveda, a zdaj je le stopil iz nje. Zmaga nad Andyjem Murrayem je bila v četrtfinalu OP ZDA prepričljiva in predvsem – zaslužena.

Federer je bil med prvimi, ki so Wawrinki poslali sporočilo sms, potem ko je Švicar z neverjetno lahkoto (6:4, 6:3, 6:2) opravil z branilcem naslova in letošnjim wimbledonskim zmagovalcem Murrayem. Slednji je priznal, da je prav veliko zmagoslavje, ko je po letih lova le osvojil domačo lovoriko, pustilo posledice, njegove igre na severnoameriški turneji niso bile na pričakovani ravni, v četrtfinalu pa je bila sploh daleč od tega, v celotnem dvoboju si ni priigral niti ene žogice za break, kar pri takšnem igralcu ni ravno nekaj pogostega. V bistvu se mu je to na turnirjih za grand slam doslej zgodilo le enkrat, v četrtfinalu Wimbledona 2008 proti Rafaelu Nadalu. A slab Murrayev tenis nikakor ne zmanjšuje Wawrinkovega uspeha, potem ko se je v 35. nastopu na turnirjih za veliki slam in pri 28 letih prvič uvrstil v polfinale.

Da ima za to vso kakovost, je sicer letos že pokazal, saj je bil v osmini finala OP Avstralije na pragu zmage proti Novaku Đokoviću, poraz z 10:12 v odločilnem nizu je bil zares boleč, predstava pa na koncu koncev izjemno spodbudna. Tokrat se Švicarju ni zatresla roka, vseskozi je napadal, prevzemal pobudo, njegov enoročni backhand, eden najboljših na turneji, je deloval, kot mora. »Večkrat se mi zgodi, da zaradi živčnosti izgubim nekaj iger, a tokrat sem bil res osredotočen le na svojo igro, četudi je bil pritisk ogromen. Premagati branilca naslova v treh nizih je fantastično, to je bil zame nor dvoboj,« je bil navdušen Wawrinka, ki prav težavnemu porazu v Melbournu pripisuje odlično nadaljevanje sezone. Nenazadnje ima na levi roki vtetovirano misel Samuela Becketta o tem, kako je treba po vsakem porazu poskusiti znova. »To je moj pogled na tenis in življenje na splošno. Če v tenisu nisi Roger, Rafa, Đoković ali Andy, pač veliko izgubljaš, a iz porazov moraš vedno potegniti pozitivne stvari,« meni Wawrinka, ki ni skrival zadovoljstva, da je zdaj končno on tisti Švicar, ki se je znašel v soju žarometov.

»To je moj trenutek in v njem močno uživam. Hvaležen sem Rogerju, saj mi je zelo veliko pomagal, ampak danes je vsekakor moj trenutek,« je bil nasmejan »Stan the Man«, ki je odlično formo pokazal tudi že v osmini finala, v kateri je premagal Tomaša Berdycha. Zdaj ga spet čaka Đoković, ki je dobil kar 12 od njunih 14 dvobojev, pri čemer se po OP Avstralije nista več pomerila. Srb je sicer v četrtfinalu proti Mihailu Južnemu izgubil prvi niz na turnirju, a bo seveda proti Wawrinki velik favorit, uvrstitev v finale pa bi mu tudi že zagotovila obstanek na 1. mestu ATP po OP ZDA. V drugem današnjem polfinalu se bosta pomerila Rafael Nadal in Richard Gasquet.