Kraljica vrnitev pred največjim izzivom v karieri

Teniška igralka Serena Williams prvič po lanskem OP Avstralije, na katerem je zmagala noseča, spet na turneji. 

Objavljeno
09. marec 2018 00.59
Saša Verčič
Saša Verčič
Indian Wells – Serena Williams je zadnji turnir odigrala januarja lani, ko je že noseča osvojila OP Avstralije, navkljub temu pred kratkim dobila športnega oskarja, laureus, za leto 2017, Indian Wells pa je zdaj mesto njene težko pričakovane vrnitve. Sprva jo je načrtovala že prej, a zapleti po porodu, ko je skorajda umrla, so naredili svoje.

Serena Williams je pred kratkim razkrila, da je bilo po porodu njeno življenje ogroženo. Po carskem rezu so bolj po naključju odkrili velik krvni strdek, pri čemer je Američanka že imela v preteklosti težave s pljučno embolijo, posledico na črepinjah porezane noge in operacije po eni od wimbledonskih zmag. Šest tednov je bila tako prikovana na posteljo, da bi se vrnila že na letošnjem OP Avstralije – rodila je v začetku septembra –, je bilo na koncu vendarle neizvedljivo.

Prejšnji mesec je sicer že zaigrala v pokalu fed (približujejo se olimpijske igre in treba je izpolniti pogoje za nastop), a le med dvojicami in po tem, ko so Američanke že imele v rokah neulovljivo prednost 3:0. Tokrat pa gre zares, pri čemer je Indian Wells ob začetku ponujal zelo nevsakdanji položaj s tremi nepostavljenimi nekdanjimi številkami 1, saj Williamsova nima mesta na svetovni lestvic, ker ni igrala že več kot leto dni, Marija Šarapova (ki je takoj izpadla) še vedno ni dovolj visoko, svojevrstne težave pa ima Viktorija Azarenka, ki lahko zaradi boja za skrbništvo nad sinom igra le v Kaliforniji.

»Res se je bilo težko pripraviti za vrnitev, a trudila sem se iz dneva v dan. Tudi če gre naprej po polžje, sem zadovoljna, samo da napredujem. Verjetno še nisem na povsem najvišji ravni, a se ji približujem. Čez dva meseca bom gotovo še boljša, a nekje je treba začeti, če želim igrati na naslednjih treh turnirjih za veliki slam, pa je to sploh odlično izhodišče,« pravi Williamsova, ki ji je mož Alexis Ohanian ob vrnitvi pripravil posebno presenečenje, saj so jo v Palm Springsu pozdravili štirje veliki plakati, ki sporočajo, da je najboljša mama na svetu v zgodovini. Da bi si jo njena hčerka Alexis zapomnila, ko igra tenis, je ena od motivacij za Sereno, druga je že nekaj časa jasna. To je absolutni rekord po številu zmag na turnirjih za veliki slam. Za zdaj jih ima 23, kar je največ v odprti eri, a Margaret Court jih je skupaj med amaterkami in profesionalkami zbrala 24, torej jih Willimsova želi 25.

V pravi formi na Roland Garrosu

»Serenini letošnji cilji bodo turnirji za veliki slam. Trije so še ostali, kar torej pomeni, da bo imela v tej sezoni tri velike cilje. Zaveda se, da bo verjetno potrebovala nekaj časa, da bo ujela pravi ritem, a njena pričakovanja so vedno najvišja,« pravi njen trener Patrick Mouratoglou, ki pričakuje, da bo njegova varovanka pravo formo ujela na Roland Garrosu, s turnirji pred tem naj bi spet dobila prave tekmovalne občutke, prav tako naj bi bila tedaj kondicijsko spet na pravi ravni.

Serena Williams ima seveda številne izkušnje z vrnitvami v svetovni vrh, saj je imela v karieri kar precej zdravstvenih težav, a tokratna bo vendarle nekaj posebnega. »Serena je znana po svojih 'comebackih', zadnji takšen je bil leta 2012. Najprej je okrevala po operaciji, potem je imela krvni strdek, dve leti ni osvojila turnirja za veliki slam. Potem pa ji je pri 30 letih začela spet zmagovati, osvojila je še deset lovorik za grand slam ter bila tri in pol leta prva igralka na svetu, kar je njena najdaljša vladavina. Zdaj je stara 36 let, rodila je, spet imela krvni strdek in več kot leto dni ni igrala. Mislim, da lahko brez kakršnegakoli dvoma rečemo, da je tokratna vrnitev njen največji izziv,« pravi Mouratoglou o Sereni, ki je zdaj v povsem novem življenjskem položaju, a pri Američanki se ena stvar nikdar ne bo spremenila, to je izjemna želja po zmagovanju.