Labodji spev v Singapurju

Katarina Srebotnik in Kveta Peschke na sklepnem turnirju med dvojicami še zadnjič igrata skupaj.

Objavljeno
21. oktober 2014 01.07
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Katarina Srebotnik bo ta teden še osmič nastopila na sklepnem turnirju med dvojicami, tretjič s Kveto Peschke. A z njo tudi zadnjič, saj bo Singapur labodji spev za slovensko-češko navezo, ki ji letos ob ponovni združitvi še zdaleč ni šlo po načrtih. Srebotnikova že ima novo soigralko za prihodnjo sezono, 21-letno Francozinjo Caroline Garcia.

»Kata« ne skriva razočaranja nad iztekajočo se sezono, v kateri so bila pričakovanja visoka, pač primerna temu, kako se je izteklo prvo sodelovanje s Peschkejevo, ko sta osvojili Wimbledon in se zavihteli na 1. mesto med dvojicami. Posebej slabi rezultati so se zvrstili po Roland Garrosu, saj sta od Eastbourna do OP ZDA nanizali pet zaporednih porazov, nato pa še tri in zgolj razširitvi števila nastopajočih s štiri na osem se lahko zahvalita, da sta si sploh zagotovili nastop v Singapurju. »S tem sva imeli srečo, to je treba priznati. Res sem vesela, ker masters vendarle je nekaj posebnega, nagrada za vse leto, pri čemer je bil drugi del porazen. Svetla točka je bilo OP ZDA s četrtfinalom, vse ostalo je bilo slabo, v bistvu sva se na masters uvrstili zgolj z rezultati iz prve polovice sezone,« ne olepšuje Velenjčanka, vesela, da je tudi po daleč najslabši sezoni, odkar se je posvetila tej konkurenci, med elito.

Pozitivne plati išče tudi v tem, da se sama ne čuti odgovorno za slabe rezultate. »S svojimi igrami sem zadovoljna, zato me vse skupaj toliko ne skrbi, ne morem pa sama dobiti dvoboja. Kveta je imela veliko krizo,« ocenjuje Srebotnikova, ki je ta teden zgolj 15. igralka med dvojicami. Če se ne bi uvrstili na masters, bi šli vsaka svojo pot že prej, tako pa bo turnir v Singapurju – ki je, mimogrede, našo igralko zelo navdušil – njun zadnji skupni. »Videli sva, da ne gre, zato sva se usedli in pogovorili ter odločili, da greva narazen. Poskusili sva, a ni šlo, to niso bile predstave, ki sva jih kazale v sezonah 2010 in 2011. Preprosto ne 'klikava' in res nima smisla riniti z glavo skozi zid. Treba se je pač zavedati, da sva izgubljali tudi proti povprečnim tekmicam, pa tu ni šlo zgolj za en spodrsljaj, morda dva, saj se to pač zgodi. Bilo jih je kar nekaj, vsekakor preveč. Tega v preteklosti nisva bili vajeni in takšni rezultati me nikakor ne zadovoljujejo,« pravi Štajerka.

Zavoljo vsega skupaj mastersa razumljivo ne pričakuje nič kaj optimistično razpoložena, je pa zanjo vsekakor pozitivno, da je točkovanje drugačno kot sicer na turneji WTA. Resda je morebitni tretji niz še vedno takoimenovani super tie-break (do deset točk oz. od tu na dve razlike), a v prvih dveh se šteje po izenačenju v igrah tudi prednost, kar se sicer zavoljo krajšanja dvobojev ne (izjema so grand slami). »Zaradi sistema, kakršen je, sva s Kveto izgubili kar nekaj dvobojev, zato se veselim igranja dveh normalnih nizov. A zadnji rezultati kažejo, da nimava iz kje črpati samozavesti, pričakovanj skorajda ni. Smešno bi bilo, če bi merili na finale ali zmago, je pa res, da bova povsem razbremenjeni in mislim, da sva vendarle sposobni pokazati vsaj en dober dvoboj,« meni Srebotnikova, ki bo četrtfinale odigrala bodisi jutri (dva dvoboja) bodisi v četrtek ali petek (po en). Žreb bo danes, med osmerico pa nastopajo še Errani-Vinci, Hsieh Su-Wei-Peng Shuai, Makarova-Vesnina, Black-Mirza, Kops-Jones-Spears, Suarez Navarro-Muguruza in Rodionova-Kudrjavceva.

Je pa tudi že znana soigralka Srebotnikove v prihodnji sezoni – dogovorila se je z mlado Caroline Garcia, ta čas 26. igralko med dvojicami in 38. med posameznicami. »Lani sem se odločila za preverjeno različico, a se ni obneslo, tokrat je poteza bolj drzna. Mislim pa, da je izbira dobra, upam, da me občutek ne vara, saj je Caroline zelo nadarjena, delavna, ker je mlada, pa ji tudi igranje v obeh konkurencah ne bo predstavljalo nikakršnih težav,« ocenjuje »Kata«, v upanju, da se bo prihodnje leto v Singapur vrnila s Francozinjo.