Motivacija za Nadala št. 1 ob koncu sezone

Danes sprememba na vrhu teniške lestvice ATP: Rafael Nadal na prvem mestu prehitel Novaka Đokovića.

Objavljeno
06. oktober 2013 22.34
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Peking – Novak Đoković je še četrtič osvojil Peking, v finalu gladko opravil z Rafaelom Nadalom (6:3, 6:4), a najpomembnejša stvar na turnirju se je vendarle zgodila že v polfinalu. V njem si je namreč Rafa – po vdaji Tomaša Berdycha – zagotovil vrnitev na 1. mesto svetovne teniške lestvice, na katerem bo danes zamenjal velikega srbskega tekmeca.

Za slovo od prestola je torej Đoković ugnal svojega naslednika, pri čemer je bila Špančeva finalna predstava daleč od ravni, ki jo je kazal v tej sezoni. Že kar neverjetno število neizsiljenih napak, (pre)kratke žogice ter na drugi strani veliko boljši in vrhunsko motivirani tekmec, ki za povrhu vsega v Pekingu sploh ne pozna poraza (štirje naslovi v štirih nastopih). Nadal je tako doživel celo prvi letošnji poraz na betonu – zelo blizu mu je bil že v četrtfinalu, a Fabio Fognini ni znal unovčiti velikega vodstva –, kar je nekoliko zmanjšalo veselje ob prevzemu vodstva na svetovni lestvici. Pa vendarle, za Špancem je izjemnih osem mesecev, z njegovim zavzetjem prestola so se stvari glede na videno postavile na pravo mesto.

Potem ko je že dalj časa na 1. mestu v seštevku zgolj letošnjih rezultatov, se danes po dveh letih in pol vrača tudi na vrh lestvice zadnjih 365 dni. In to kljub temu, da je letos vpisal dve »ničli«, saj ni nastopil na dveh obveznih turnirjih, OP Avstralije in Miamiju, prav tako je bil v Wimbledonu njegov iztržek mizeren, le 10 točk za poraz v 1. kolu … Da bi ga zdaj kdo do konca leta še prehitel, pa se zdi skorajda neverjetno, saj Španec ne brani nobene točke, potem ko lani zaradi poškodbe ni igral vse od Wimbledona. Đoković je na drugi strani osvojil tako masters v Šanghaju kot sklepni turnir najboljše osmerice v Londonu (2500 točk).

Od februarja, ko se je vrnil na igrišča, je Nadalov niz izjemen, včeraj je doživel šele četrti poraz. »Da sem spet številka 1, ne prinaša osebnega zadovoljstva, pač pa ga zavedanje, koliko dela sem vložil v to in da se je vse garanje obrestovalo. Osrečuje me, ker na vsakem turnirju spet čutim, da se lahko borim za naslov, da lahko premagam vsakogar. Seveda je 1. mesto pomembno, nekaj posebnega se je vrniti na vrh po tolikšnem času in premoru, a vendarle je to le številka. Zavoljo tega gotovo ne bom šel v posteljo z občutkom, da sem najboljši igralec na svetu. Tega nikdar nisem mislil, pa tudi ta čas ne,« je ob novem dosežku mirno razmišljal Rafa, ki je v tej sezoni uprizoril eno največjih športnih vrnitev.

»To je nedvomno ena od mojih najboljših sezon. Vsakič, ko sem stopil na igrišče, sem občutil posebno vznemirjenje, res sem bil vesel, da sem spet lahko zaigral. Če bi tudi sezono končal na 1. mestu, pa bi bil to izjemen dosežek, zelo pomemben, saj bi bil uradno najboljši za to sezono in to je zame velika motivacija. Bom pa moral za to dobiti še kakšen dvoboj,« pravi 13-kratni zmagovalec turnirjev za veliki slam (letos Roland Garros in OP ZDA), pri katerem pa vseskozi v zraku visi vprašanje, koliko časa bo imel srečo s poškodbami.

Nadal se sicer danes še tretjič vzpenja na 1. mesto ATP, po 18. avgustu 2008 (do 5. julija 2009) in 7. juniju 2010 (do 3. julija 2011), pred Špancem in njegovimi zasledovalci pa so že novi izzivi, namreč turnir iz serije masters v Šanghaju, kjer je zbrana popolna zasedba najboljših, z izjemo poškodovanega Andyja Murraya seveda.

V ženskem delu Pekinga je še eno prepričljivo zmago slavila Serena Williams, ki je v finalu s 6:2, 6:2 ugnala Jeleno Janković ter na ta način prišla do desete lovorike v sezoni in 56. v karieri. Za Američanko je bil to predzadnji letošnji turnir, saj bo nastopila le še na sklepnem mastersu, na katerem so si za zdaj mesto ob Williamsovi zagotovile še Viktorija Azarenka, Marija Šarapova, Agnieszka Radwanska in Li Na.