Murray polnopravni član velike četverice

Andy Murray je ob zmagi na OP ZDA v New Yorku čutil predvsem veliko olajšanje.

Objavljeno
12. september 2012 14.53
TENNIS-OPEN/
S. V., šport
S. V., šport
New York – Britanci so čakali in čakali ter po 76 letih vendarle tudi dočakali. Andy Murray je končno osvojil turnir za grand slam, potem ko je v maratonskem finalu OP ZDA s 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6 in 6:2 premagal Novaka Đokovića. Na ta način je potrdil mesto med veliko četverico, ki si je letos razdelila štiri velike naslove.

Ker Rafaela Nadala ni bilo v New York in je petkratni zmagovalec OP ZDA Roger Federer izpadel že v četrtfinalu, je bila Murrayeva pot do končnega obračuna lažja od pričakovanj, dvoboj z Đokovićem pa je ponudil zares pravi preizkus. V svojem petem finalu pač ni želel ostati še petič le s tolažilno nagrado v rokah, na drugi strani pa mu je vendarle stal branilec naslova in skupno zmagovalec petih turnirjev za grand slam. Dvoboj po kakovosti sicer ni zadovoljil sladokuscev, je pa ponudil vse, kar lahko teniška partija, tudi točko s 54 udarci, številnimi prek 30, izjemno dramatičen razplet in številne zasuke. S 4 urami in 54 minutami je bil to tudi drugi najdaljši finale v zgodovini OP ZDA.

V prvih dveh nizih je na igro – tako kot že v polfinalu – precej vplival močan veter, s katerim je imel večje težave Đoković, v takšnih razmerah pa nista želela tvegati z napadom, ampak sta se oba raje odločila za previdnost. Potem ko je uvodni niz odločila 24-minutna podaljšana igra, dobil pa jo je Škot, ki je v nadaljevanju prešel v vodstvo s 4:0, se je zdelo, da je le še korak oddaljen od raja. A seveda bi bilo to preveč preprosto, ko je imel prednost dveh nizov na dosegu, se je Murrayu precej »skrajšala« roka, nenadoma je bil brez vseh idej in Đoković je to izkoristil za izenačenje, preden je nepričakovano v zadnji igri sam povsem popustil. Zdaj je bil olimpijski prvak res blizu kot še nikdar, a finale je kaj hitro dobil nove razsežnosti. Ko je bil povsem na dnu, se je Nole vrnil v šampionskem slogu, Murray mu v naslednjih dveh nizih ni bil dorasel in pred vrhuncem finala, torej začetkom petega niza, je bilo glavno vprašanje: bo Đoković prvi po Panchu Gonzalesu izničil zaostanek z 0:2 v nizih za zmago na velikem slamu ali je Škotu ostalo še dovolj moči, da vendarle opravi s svojimi travmami.

Ne veliko veselje Britancev se je zgodilo slednje, pri čemer je imel v petem nizu Nole precejšnje težave z utrujenimi nogami, kar se je močno poznalo na njegovem servisu in ko niti zadnja zvijača, zdravniški premor pri zaostanku z 2:5, ni delovala, je moral newyorško lovoriko prepustiti boljšemu. Njegovi udarci na vse ali nič, s katerimi se je lani rešil proti Federerju, tokrat niso delovali. Škot je bil kar nekoliko v šoku spričo veleuspeha in niti ni vedel, kako naj se veseli, zanimivo pa je tudi, kaj je bila njegova glavna skrb takoj po zgodovinski zmagi. V svoji torbi namreč ni našel ure in glede na to, da je pred kratkim s podjetjem Rado popisal pogodbo s sedemmestno številko, je bilo seveda še kako pomembno, da se z njo postavi pred fotografe s šampionsko lovoriko …

Izjemno olajšanje

»Zdaj sem le dokazal, da lahko osvojim tudi turnir za veliki slam. Prav tako, da lahko zdržim štiriinpolurne dvoboje in v fizični bitki premagam telesno enega najbolje pripravljenih igralcev na turneji, posebej za to podlago. Odslej ne bom imel nikakršnih dvomov glede sebe po psihični in telesni plati, kar bo imelo v prihodnje gotovo pozitiven vpliv. S to lovoriko v roki si lahko res oddahnem, to je izjemno olajšanje,« je o bremenu, ki ga je prenašal vsa ta leta, spregovoril Murray, ki je potočil le nekoliko solz sreče, veliko manj kot razočaranja ob porazih v finalih OP Avstralije in v Wimbledonu. »Ko sem serviral za zmago, sem čutil, kako velik je ta trenutek za zgodovino britanskega tenisa. Tega se zavedam bolj kot večina britanskih igralcev, saj so o tem name nenehno letela vprašanja. Tudi ko sem zmagal na OI, je bilo glavno vprašanje, kdaj bom osvojil grand slam. Zdaj mi je končno uspelo,« je dodal britanski junak, potem ko je nasledil Freda Perryja, ki se je zmage za veliki slam razveselil leta 1936. Torej v nekih povsem drugih časih, ko se je denimo začela španska državljanska vojna, ko se je Edvard VIII. odpovedal prestolu zaradi Wallis Simpson, Franklin D. Roosevelt je bil znova izvoljen za predsednika ZDA, povprečna hiša pa je v VB stala 550 funtov …

Murray je letos pod vodstvom Ivana Lendla res stopil velik korak naprej in zdaj si je dokončno zagotovil mesto med veliko četverico, o čemer je bilo doslej kar nekaj razprav. »Andy si je zaslužil lovoriko za veliki slam bolj kot kdorkoli. Zadnja leta je bil med najboljšimi igralci sveta, bil tako blizu, izgubil v štirih finalih. Danes je dokazal, da je šampion in vesel sem zanj,« je športno priznal tudi Đoković, ki je letos osvojil OP Avstralije, medtem ko je bil Nadal nepremagljiv na Roland Garrosu in Federer v Wimbledonu, kar pomeni, da so šle prvič po letu 2003 lovorike za veliki slam štirim igralcem.