Murray: Zadnje čase sem res igral slabo

V teniških kvalifikacijah Roland Garrosa izpadel še Blaž Kavčič, Polona Hercog uspešno začela.

Objavljeno
25. maj 2017 02.18
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Precej nevsakdanji položaj je v svetu tenisa pred drugim turnirjem za veliki slam v sezoni. Ne št. 1 pri ženskah ne št. 1 pri moških ne bosta favorita, saj sta Angelique Kerber in Andy Murray ta čas daleč od pričakovane ravni za prva igralca. Vsekakor je to bolj presenetljivo za Škota, ki je prav lani na pesku nizal odlične rezultate, s finalom Roland Garrosa za piko na i.

Prav na pesku je lani Murray začel izjemni niz, ki ga je na koncu sezone pripeljal tudi na 1. mesto lestvice ATP. Polfinale Monte Carla (poraz proti Rafaelu Nadalu), finale Madrida (Novak Đoković), zmaga v Madridu in poraz v finalu Roland Garrosa (Đoković) so bili Škotovi rezultati na oranžni podlagi. In letos? Osmina finala Monte Carla, polfinale Barcelone, osmina finala Madrida in 2. kolo Rima, porazi pa proti Albertu Ramos-Viñolasu, Dominicu Thiemu, Borni Ćoriću in Fabiu Fogniniju.

»Zadnje čase preprosto ne igram dobro. V Monte Carlu se je še poznala poškodba komolca, v nadaljevanju pa ni bilo nikakršnega takšnega vzroka. Ti tedni so bili res težavni,« je priznal Škot ter ob tem zavrnil namigovanja, da ga je pritisk številke 1 mentalno načel. »Mislim, da to ni povezano, moje slabe igre nimajo nobene stične točke z uvrstitvijo na svetovni lestvici. Ne lažem, ko pravim, da me 1. mesto ne obremenjuje,« zagotavlja Murray, ki ga po vsem, kar se je z njim dogajalo v tej sezoni (ne le v peščenem delu), ta čas ni med glavnimi favoriti Roland Garrosa. »Moram zasukati krivuljo in to zelo na hitro. Vem, da številni pravijo, da ne morem doseči ničesar v Parizu, a sam verjamem, da lahko. Nikakor ne bo lahko, a mislim, da še vedno lahko pridem do dobrega rezultata,« pravi lanski finalist, ki navkljub vsemu še vedno drži trdno v rokah prvo mesto na svetu. Tudi Đoković ima pač podobne težave, ostali zasledovalci pa so za njima zaostajali toliko, da lahko le počasi topijo prednost.

Murray in druščina bodo tekmece dobili jutri, pred žrebom pa je pri ženskah kar nekaj neznank. Včeraj je namreč proti Parizu poletela Petra Kvitova, ki jo je pred božičem ropar na njenem domu z nožem ranil v igralno, levo roko. Za zdaj vse kaže, da bo Čehinja zaigrala na Roland Garrosu, je pa zato postal vprašljiv nastop Simone Halep. Romunka si je namreč v finalu Rima poškodovala gleženj, svoje možnosti za nastop pa je ocenila kot 50-odstotne. Halepova bi bila sicer med glavnimi favoritinjami za naslov, težave s poškodbo pa ima tudi lanska zmagovalka Garbiñe Muguruza.

Medtem pa se v Parizu nadaljujejo kvalifikacije, v katerih je prvi dvoboj po lanskem avgustu odigrala Polona Hercog. In ga tudi dobila. Mariborčanka je s 3:6, 6:4, 6:4 ugnala Harmony Tan, ob veliki tremi, ki jo je – razumljivo – spremljala ob vrnitvi, pa je imela kar nekaj težav, da je zaključila partijo. Danes jo v 2. kolu čaka Zarina Dijas. Po drugem dvoboju pa se je poslovil še zadnji slovenski moški predstavnik, Blaž Kavčič. S 7:6 (7), 7:5 ga je ugnal 282. igralec svetovne lestvice Maxime Hamou, ki je imel ob koncu velike težave s krči ...