Nadal in Federer nikoli do obračuna v New Yorku?

V letošnjem četrtfinalu bi se lahko šele prvič na OP ZDA med seboj pomerila Rafael Nadal in Roger Federer.

Objavljeno
03. september 2013 19.50
Indian Wells Tennis
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Žreb letošnjega OP ZDA je med drugim napovedal, da bi se v četrtfinalu lahko srečala dva največja tekmeca zadnjega desetletja Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal. To bi bil šele njun prvi medsebojni obračun v New Yorku. A je tudi ta padel v vodo, Federer je namreč sinoči izgubil proti Špancu Tommyju Robredu in tako vpisal še en boleč poraz na turnirjih velike četverice.

V kriznem obdobju rekorderja po številu osvojenih kron na grand slamih je do zmage prišel tokratni 19. nosilec, ki se je pred tem kar desetkrat neuspešno boril s Švicarjem. Za Federerja je to najslabši izkupiček v New Yorku v zadnjih desetih letih, v katerih si je sicer priigral kar pet naslovov.

A nikdar ni igral z Nadalom, s katerim sta nekaj epskih dvobojev uprizorila v Wimbledonu in na OP Francije. Španec je namignil, da obračuna na Flushing Meadowsu morda v prihodnosti niti ne bosta dočakala. »Bilo bi odlično, če bi se lahko pomerila kar v finalu. Najino rivalstvo traja že veliko let in v tem času sva se pomerila v veliko različnih scenarijih in podlagah, na vseh mogočih koncih sveta. Igrala sva v finalih na ostalih treh turnirjih za grand slam. Mislim, da bi si zavoljo najinega velikega rivalstva zaslužila, da se udariva tudi v New Yorku,« je menil Nadal in obžaloval predčasno slovo Švicarja.

»Žal se tudi letos to ne bo zgodilo. Morda bova v prihodnosti še imela priložnost. Bomo videli. Upam, da bo tako, je pa res, da se že starava in imava zato najbrž manj možnosti, kot sva jih imela pred petimi leti,« je še priznal Nadal, ki šteje 27 let, Federer je pet let starejši.

Švicar je v zadnjih letih pisal zgodovino in kar 36-krat zapored igral v četrtfinalu turnirjev za grand slam, dokler ga ni letos v Wimbledonu presenetil Ukrajinec Sergej Stahovski. Čeprav mu je sledilo še nekaj šokantnih porazov na ATP turnirjih, še ne želi vreči puške v koruzo. »Moram se vrniti nazaj na delo, da se bom lahko vrnil močnejši. Hitro moram pozabiti na ta poraz, saj tako v prihodnosti ne želim igrati. Želim biti boljši. Vem, da to še vedno zmorem,« je povedal Federer, ki proti Robredu zares ni blestel. Izkoristil je le dve od 16 priložnosti za odvzem servisa, ob 45 winnerjih pa naredil 43 neizsiljenih napak. »To je zgodba mojega življenja. Ko izgubim, so ljudje šokirani, ko zmagam so srečni. Po najboljših močeh se trudim, da bi mi še naprej uspevalo. Toda vedno pač ne gre,« je še dejal švicarski as.

Nadal na drugi strani v tem letu beleži povsem drugačno statistiko, četudi je tako kot Federer hitro izpadel v Wimbledonu. Toda to je bil le en od treh letošnjih porazov, ob katerih pa je dosegel tudi že 57 zmag. V New Yorku se bo zdaj srečal z Robredom. Je že načrtoval dvoboj s Švicarjem? »Saj je vedno ista zgodba. Vi, mediji, o soočenju pišete že pred žrebom. Nato po prvem kolu že pišete o četrtfinalu. Toda do tam mora igralec odigrati štiri dvoboje. To pa ni lahko za nikogar,« je še dejal Nadal.