Nadal korak od zgodovinske desetice

Španski teniški as v jutrišnjem finalu Roland Garrosa s Švicarjem Stanom Wawrinko.

Objavljeno
10. junij 2017 01.36
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Rafael Nadal še nikoli ni izgubil v finalu Roland Garrosa, Stan Wawrinka še nikdar v finalu teniškega turnirja za veliki slam. Jutri se bosta v Parizu udarila za pokal mušketirjev, potem ko sta se v finale uvrstila po zelo različnih poteh. Wawrinka je v štiriinpolurnem maratonu s 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1 ugnal Andyja Murraya, Nadal pa s 6:3, 6:4, 6:0 Dominica Thiema.

Dvoboj med prvim in tretjim nosilcem je na papirju veliko obetal, četudi sta tako Murray kot Wawrinka letos na pesku igrala zelo (pod)povprečno, a skozi pariški turnir nastope stopnjevala. Gre za igralca s po tremi naslovi za veliki slam, a le eden pripada veliki četverici. Murray je pač prvi na svetovni lestvici, na turneji pa kaže veliko večjo stalnost kot Wawrinka. Pri slednjemu je še kako pomemben navdih in seveda ga najbolj navdihujejo največji turnirji, Švicar je res igralec za velike tekme, kar je nazadnje potrdil prav včeraj, ko sta z Murrayem odigrala najboljši dvoboj na turnirju, številne točke si zaslužijo mesto med najboljšimi v letošnji sezoni, gledalci so jih pospremili s stoječimi ovacijami, saj so zares pomikale meje še možnega. To je bil visokooktanski tenis, v katerem je Škot blestel s svojo obrambo, Švicar pa z napadalno igro tako s forehandom kot z backhandom, ki je po mnenju mnogih najboljši na turneji. Na koncu je tako zbral izjemnih 87 »winnerjev« (Murray 36), ob 77 neizsiljenih napakah (tekmec spet 36).

Wawrinka je sicer dvakrat lovil niz zaostanka, pri čemer si je tako v prvem kot v tretjem, ki ju je izgubil, prvi priigral break prednosti, a napetost je bila seveda velika, nasprotnik je bil pač prvi igralec sveta. A na koncu je bil Stan the Man mentalno in tudi telesno močnejši. V odločilnem nizu ni veliko manjkalo in po Novaku Đokoviću bi se tudi Murray od turnirja poslovil s kravato, a je prvi nosilec pokazal neprimerljivo več borbenosti kot branilec naslova in vendarle osvojil častno igro. Kot je pojasnil, se mu je v odločilnem nizu poznalo pomanjkanje dvobojev, kar je bila posledica zgodnjih porazov na prejšnjih turnirjih, glede na to, v kakšnem stanju je pripotoval v Pariz, pa ga na koncu zapušča ponosen, saj je pokazal veliko več od pričakovanj.

»Presrečen sem, da sem si zagotovil še en pariški finale. To je bil res izjemen dvoboj, proti prvemu igralcu sveta pač ni lahko igrati. V prvem in tretjem nizu mi je zmanjkalo odločnosti v pomembnih trenutkih, a mi je v nadaljevanju spet uspelo prevzeti nadzor nad dvobojem. Andy je res neugoden tekmec, saj vrne takorekoč vsako žogico. Vzdušje je bilo izjemno in to ti da potem še dodatni zagon, da pokažeš maksimum,« je dejal Wawrinka, z 32 leti in 75 dnevi najstarejši pariški finalist po Nikiju Piliću leta 1973 (33 let, 280 dni). Švicar je tako dosegel še četrto zmago na turnirjih za veliki slam proti št. 1, po lanskem finalu na OP ZDA in finalu Roland Garrosa 2015, kjer je ugnal Novaka Đokovića, ter po finalu OP Avstralije 2104, kjer je bil boljši od Rafaela Nadala. 

Nadal v finale brez izgubljenega niza

Španec si je tik pred melbournskim finalom poškodoval hrbet, zato finale nikakor ni bil vrhunec turnirja, bo pa imel jutri idealno priložnost za maščevanje, potem ko je bil v drugem polfinalu sinoči boljši od Dominica Thiema. Po maratonu Wawrinke in Murraya je obstajala celo bojazen, da se drugi obračun ne bo končal včeraj, ampak bosta morala igralca danes spet na igrišče (na Roland Garrosu ni razsvetljave). A Rafa je poskrbel, da se to ne bo zgodilo. Ob pomoči Thiema, ki je že po četrtfinalni zmagi nad Đokovićem izpostavil, da ponavadi po veliki zmagi naslednjega dvoboja ne odigra najbolje. In seveda bi moral proti Nadalu pokazati vrhunsko predstavo, da bi lahko sploh pomislil na zmago, tako izjemen je pač ta čas Španec. A je bil Avstrijec daleč od želene ravni, predvsem pa še veliko dlje od ponovitve rimskega scenarija, ko je ugnal Nadala – za še vedno njegov edini letošnji poraz na pesku ... Morda bo Thiem nekoč osvojil OP Francije, včeraj pa se je moral zadovoljiti z dvema učnima urama najboljšega v zgodovini na tej podlagi.

Nadal se je v finale Roland Garrosa uvrstil še desetič, v zadnjih dveh tednih niza ni izgubil, oddal je vsega skupaj 29 iger, s tega vidika je to njegov najboljši pariški turnir. O favoritu jutrišnjega velikega obračuna (15.00), ki bo odločal tudi o 2. mestu na svetovni lestvici, ni dvoma, a Stana v takšnem položaju nikakor ne gre odpisati.

Danes je na sporedu ženski finale, v katerem se bosta ob 15. uri pomerili Simona Halep in Jelena Ostapenko.